În contextul tensiunilor ridicate dintre SUA și Iran, o altă tragedie i-a amuțit pe iranieni: un avi
În decurs de o săptămână, iranienii au suferit două dintre cele mai sfâșietoare pierderi posibile. Dacă săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri, generalul iranian Qasem Soleimani a fost ucis într-un raid aerian american, provocând durere în inimile iranienilor dar și accelerarea tensiunilor dintre Teheran și Washington, ieri dimineață, un avion Boeing cu 176 de persoane la bord s-a prăbușit imediat de la decolare, omorându-i pe toți cei aflați înăuntru.
Pentru că zilele care au urmat după uciderea lui Soleimani, au fost umbrite de avertizări și amenințări între Iran și Statele Unite ale Americii, vestea prăbușirii avionului în Iran a născut foarte multe suspiciuni. Mai mult, cu câteva ore înainte de acest tragic accident, Iran bombardase două baze militare cu americani, aflate în Irak.
Imediat ce s-a dat alerta tragediei, autoritățile iraniene au trimis echipe de salvare în zona din apropierea aeroportului unde s-a prăbușit aeronava ce aparținea companiei Ukraine International Airlines. „Avionul este în flăcări, dar am trimis echipe (...) poate vom putea salva unii pasageri”, afirma Pirhossein Koulivand, directorul serviciului iranian pentru situații de urgență, imediat ce s-a dat alarma. Aeronava s-a prăbușit în apropiere de Parand, o suburbie la sud-vest de Teheran, neexistând încă un indiciu ca acest accident ar avea vreo legătură cu confruntarea SUA-Iran. Îndreptându-se spre Kiev, avionul este suspectat că s-ar fi prăbușit din cauza unor probleme tehnice. În Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a confirmat moartea pasagerilor și membrilor echipajului aeronavei, transmițând că țara sa va încerca să stabilească circumstanțele producerii accidentului și numărul morților. „Sincere condoleanțe familiilor și apropiațiilor tuturor paagerilor și membrilor echipajului”, a adăugat Zelenski.
Aproape trei ore mai târziu, un oficial al aeroportului Imam Khomeini anunță că motorul aeronavei a fost cuprins de flăcări înainte de prăbușire. Această informație a exclus posibilitatea unui atac terorist. Între timp, Ministrul ucrainiean de Externe, Vladim Priștaiko, a anunțat pe contul său de Twitter care sunt naționalitățile oamenilor care au murit. Astfel, victimele accidentelui sunt: 82 iranieni, 63 canadieni, 11 ucrainieni (dintre care 9 membri ai echipajului), 10 suedezi, 4 afgani, 3 germani și 3 britanici.
Compania aeriană Ukraine International Airlines a informat în cursul zilei de ieri că suspendă pe perioadă nedeterminată toate cursele aeriene către Teheran. În același context, mai multe companii aeriene internaționale au decis să evite spațiul aerian din Iran (printre acestea numărându-se Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Taiwan RVA Air, Lufthansa și Air France). În ceea ce privesc companiile aeriene din România, acestea așteptau deciziile autorităților internaționale pentru siguranța aviației înainte de a lua orice măsură de securitate în privința curselor care acoperă zona Iranului. Compania de linie a României, Tarom, are mai multe curse în zona arabă, însă a transmis că nu va modifica în niciun fel programul acestora.
Echipele de salvare iraniene au găsit cutia neagră a avionului, anunțând public însă că nu o va preda celor de la Boeing. În jurul orei 13:00, ambasada ucraineană la Teheran a șters o declarație anterioară, prin care susținea că prăbușirea avionului în Iran nu prezintă cauze de natură teroristă, anunțând că noile informații urmează să fie „clarificate”. „Informațiile privind cauzele accidentului aerian sunt clarificate de către comisie. Orice declarație cu privire la cauzele incidentului, făcută înainte de decizia comisiei nu este considerată oficială”, arată un nou comunicat al ambasadei Ucrainei la Teheran.
În ceea ce privește reacția companiei americane producătoare de avioane Boeing, oficialii aceștia au transmis condoleanțe familiilor victimelor, făcând public faptul că menține contactul cu compania aeriană ucraineană și sunt pregătiți să asiste în orice mod este necesar.
Conform fostului șef al Aviației Civile in România, generalul Sorin Stoicescu „nu se exclude să fi fost un atac terorist, nu se exclude să fi fost un atac de la sol, dar altul decât cele la care se gândește toată lumea, adică legătura cu lansarea acelor rachete balistice (...) După decolare care presupun că a avut loc după ce comandantul aeronavei a făcut controalele necesare (...), cam după două minute și jumătate de la decolare, comandantul echipajului a raportat o funcționare proastă a uneia dintre motoare, inclusiv căderea acestuia. Se presupune că acest accident nu are alte cauze, nu este nimic de lansarea acelor rachete balistice pentru că sistemele sunt foarte bine controlate și nu aveau niciun interes ca iranienii să trimită o rachetă către aeroportul lor internațional. Autoritățile iraniene vor forma o comisie de investigație”.