Femeile din Arabia Saudită mai câștigă un drept. Restaurantele şi cafenelele nu mai au obligaţia de
Considerată ca fiind una dintre cele mai drastice țări din Orientul Mijlociu, făcând o diferență uriașă între drepturile femeilor și ale bărbaților, Arabia Saudită a decis zilele acestea să mai îngăduie un drept sexului slab. Astfel, potrivit autorităților acestei țări ultraconservatoare, în Arabia Saudită s-a demarat un program de reforme economice și sociale care ia în vedere permisiunea femeilor și a bărbaților de a intra în localurile publice, pe aceaiași intrare. Dacă până acum, aceste localuri trebuiau să aibă prevăzute două intrări, una doar pentru bărbați și una pentru femei și familii, Ministerul Municipalităţilor şi Afacerilor Rurale al Arabiei Saudite a anunţat duminică pe Twitter suprimarea mai multor obligaţii pentru restaurante, printre care cea de a avea „o intrare pentru (bărbaţii) celibatari şi una separată pentru familii”.
Conform postului de televiziune română, ProTv, „nu este clar deocamdată dacă anularea obligaţiei se referă şi la interiorul localurilor, care au în mod frecvent o sală pentru bărbaţi şi una pentru familii, chiar dacă în ultimii ani unele restaurante au profitat de o relativă liberalizare pentru a înfiinţa săli mixte”.
La impulsul prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită a intrat într-un vast program de reforme care include o îmblânzire a interdicţiilor la adresa femeilor, printre care cea de a le permite accesul la obţinerea de permise de conducere, implementată în anul 2018 şi de a le oferi posibilitatea de a obţine un paşaport fără permisiunea unui tutore de sex masculin. În 2016, poliţia religioasă îi controla în mod sever pe bărbaţi şi femei, alungându-i din centrele comerciale pentru a-i trimite să se roage şi reprimând pe oricine se amesteca printre persoane de sex opus. În paralel cu aceste reforme, guvernul saudit şi-a sporit în acelaşi timp represaliile împotriva disidentelor şi militantelor feministe, dintre care mai mult de zece se află încă în detenţie, iar unele sunt supuse la torturi, potrivit familiilor lor şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.
Arabia Saudită a fost mereu un stat care în care religia a determinat doctrina politică. Cunoscut pentru rigurozitatea cu care implementează legi, acest stat și-a păstrat tradiția din Coran, oferind superioritate bărbatului și motive de supunere pentru femeile musulmane. Totuși, nu demult, într-un moment de control intens în ceea ce privește drepturile omului, Arabia Saudită a ridicat și restricțiile de călătorie pentru femei și le-a acordat un control mai mare asupra problemelor familiale, erodând astfel un sistem de tutelă masculin puternic.
Potrivit unei serii de decrete regale publicate în Monitorul Oficial, orice cetățean din Arabia Saudită care solicită un pașaport trebuie să îi fie eliberat sub orice condiție. Un alt decret menționează că orice persoană de peste 21 de ani nu are nevoie de permisiunea de a călători, așa cum se întâmpla până acum. Astfel, aceste modificări legislative le permite pentru prima dată și femeilor o serie de drepturi de care nu beneficiau înainte. De astăzi, femeile dinn Arabia Saudită au dreptul de a înregistra nașterea unui copil, căsătoria sau divorțul și să i se elibereaze documente oficiale ale familiei, fiind eligibile ca tutore pentru copiii minori.
Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „Riyadul a îndurat de multă vreme cenzura internaţională în privinţa statutului femeilor, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că sunt deseori tratate ca cetăţeni de mâna a doua în conformitate cu regulile care le impun să obţină consimţământul unui tutore bărbat pentru decizii importante de-a lungul întregii vieţi, indiferent de vârstă”.
Aceste noi reglementări a produs multă bucurie printre reprezentantele sexului frumos în Arabia Saudită fiind sărbătorite chiar și de Muna AbuSulayman, un important influencer saudit și gazdă a unui talkshow. Aceasta a utilizat rețeaua socială Twitter pentru a-și arăta împreună cu mii de femei saudite, recunoștința față de „o nouă eră”. „O generaţie care creşte complet liberă şi egală cu fraţii lor”, a spus Muna AbuSulayman, referindu-se la libertatea de a călători.
„Prinţul moştenitor al regatului, Mohammed bin Salman, a uşurat restricţiile sociale, cum ar fi anularea interdicţiei femeilor de a avea permis de conducere anul trecut, ca parte a unei presiuni pentru deschiderea regatului conservator musulman şi transformarea economiei” mai informează Mediafax.