O nouă lovitură pentru Boris Johnson. Camera Comunelor a blocat un nou vot pe tema Acordului Brexit
Când toată Marea Britanie și statele Uniunii Europene credeau că sâmbăta trecută, Parlamentul de la Londra urma să decidă viitorul a milioane de cetățeni implicați în efectele Brexitului, membrii Camerei Comunelor au hotărât să amâne votul asupra acordului modificat de Boris Johnson. Cu toate că mii de oameni mărșăluiau pe străzile celor mai mari orașe ale Regatului Unit cerând oprirea Brexitului, bucuria acestora la auzul știrii a fost în intensă opoziție cu tristețea și frustrarea nemărginită a premierului de la Londra. Forțat de circumstanțe să ceară urgent o amânare a Brexitului, Boris Johnson a lăsat orele să se scurgă până în ultima secundă când, potrivit președintelui în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a trimis trei scrisori formale sâmbătă noapte. Într-una, Boris Johnson a cerut amânarea Brexitului însă a refuzat să o semneze, urmând ca în celelalte două să argumenteze faptul că nu este de acord cu această opțiune și că o amânare ar reprezenta un eșec pentru ambele tabere.
În timp ce duminică, liderii statelor membre ale UE au transmis că vor analiza cererea de amânare și vor reveni cu un anunț în legătură cu termenul pe care îl va oferi Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, o instanță de judecată din Scoția a decis să investigheze modul în care Boris Johnson a cerut amânarea Brexitului, găsind practica acestuia ca fiind ilegală. Dacă șeful Guvernului de la Londra va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă penală sau chiar condamnarea la închisoare, cel mai probabil cu suspendare.
În cursul zilei de ieri însă, Guvernul Boris Johnson nu s-a lăsat bătut și sperând că Brexitul încă se mai poate oficializa în data de 31 octombrie, a cerut Parlamentului să programeze un nou vot pe tema Acordului. Din păcate pentru speranțele premierului britanic, John Bercow, președintele Camerei Comunelor a blocat această inițiativă. Potrivit lui John Bercow, moțiunea este practic aceeași cu cea depusă sâmbătă de Guvernul Boris Johnson. „Pe scurt, moţiunea de astăzi este în esenţă aceeaşi ca cea de sâmbătă şi Camera (Comunelor) a decis în acest dosar. Circumstanţele de astăzi sunt în esenţă aceleaşi ce cele de sâmbătă. Decizia mea este aşadar aceea că moţiunea nu va fi dezbătută azi pentru că ar fi repetitiv şi haotic să facem acest lucru”, a explicat preşedintele Camerei Comunelor.
Conform liderului Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg, „guvernul britanic dorește ca dezbaterea și supunerea la vot în parlament a acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să se desfășoare în această săptămână”, tocmai pentru ca Boris Johnson să se asigure că încă mai are o șansă să își respecte promisiunea de a oficializa Brexitul pentru britanici pe data de 31 octombrie. Potrivit lui Rees-Mogg votul final în Camera Comunelor va avea loc joi, după care acordul ar urma să fie dezbătut şi supus la vot în Camera Lorzilor.
„Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) și Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislației definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislației asociate Acordului Brexit va dura cel puțin câteva luni”, explică agenția națională de presă, Mediafax.
Boris Johnson negociase deja un nou acord cu Uniunea Europeană, eliminând mecanismul numit „backstop”, o serie de garanții pentru evitarea instituirii punctelor vamale la frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda. „Inițial, Irlanda de Nord ar fi urmat să rămână în uniunea vamală a UE, însă noul protocol prevede că întreaga Marea Britanie va părăsi uniunea vamală, deși unele proceduri vamale comunitare se vor aplica produselor care vor ajunge pe teritoriul nord-irlandez din restul Marii Britanii. Prevederile vor rămâne în vigoare până cel puțin în 2024, iar apoi atât timp cât decide Adunarea parlamentară nord-irlandeză”, informează Mediafax.