Boris Johnson nu va demisiona, ci va aștepta ca regina să îl demită sau chiar „aresteze”
După mai bine de doi ani de încercări, Marea Britanie și Uniunea Europeană au reușit să ajungă pe ultima sută la un acord negociat între fostul premier britanic, Theresa May și liderii de la Bruxelles, în toamna anului trecut. Cu toate că europenii s-au arătat mulțumiți de condițiile acestei înțelegeri, mai mulți miniștri au demisionat în semn de protest la adresa documentului pe care l-au caracterizat ca fiind un act sinucigaș pentru britanici.
În ianuarie anul acesta, acordul a fost respins de două ori după ce a fost supus la vot în Parlamentul de la Londra. Îngrijorată că nu va putea oficializa Brexitul în data de 29 martie 2019, așa cum fusese plănuit, Theresa May a cerut amânarea despărțirii de UE până pe 12 aprilie. Din păcate, nici atunci Parlamentul nu a vrut să dea o șansă acordului, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a mai oferit o amânare a deciziei de Brexit până pe 31 octombrie. Între timp, May a demisionat, recunoscând cu lacrimi în ochi regretul de a nu putea să ofere cetățenilor britanici independența și autonomia promisă.
La cârma Guvernului de la Londra și a Partidului Conservator a urcat în iulie, Boris Johnson. Acesta a adoptat o atitudine dură la adresa negocierilor cu UE și imediat la venirea lui, acesta a pus pe masa negocierilor două opțiuni: renegocierea Acordului sau Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană pe 31 octombrie fără nicio înțelegere.
Având în vedere că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a reiterat că blocul comunitar nu va renegocia Acordul, șeful Guvernului britanic a mers la regina Elisabeta a II-a pentru a o convinge să suspende activitatea Parlamentului pentru ca Boris Johnson să aibă astfel mai mult timp și spațiu să gândească o strategie pentru un Brexit dur fără intervenția opoziției.
Cu toate că a obținut suspendarea Parlamentului, premierul britanic a fost nevoit să accepte o lege votată rapid înainte de suspendare prin care Camera Comunelor forța Guvernul să nu ofizializeze despărțirea de Uniunea Europeană fără un acord.
La scurt timp, Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că decizia suspendării a fost una ilegală și în timp ce Boris Johnson a trebuit să facă față sentimentului de vinovăție, Camera Comunelor și Camera Lorzilor și-au reluat activitatea.
Cu mai puțin de o lună înainte de 31 octombrie, Marea Britanie riscă să ajungă într-o situație fără precedent dacă Guvernul Boris Johnson nu va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind Brexit. Conform unei surse guvernamentale, șeful Guvernului de la Londra va refuza să se cinformeze cererilor de a demisiona după eventuala retragere a încrederii de către Parlament din cauza crizei Brexit, urmând să aștepte demiterea de către regina Elisabeta a II-a ori emiterea unui mandat de arestare.
Potrivit agenției naționale de știri, Mediafax, „oficiali guvernamentali de rang înalt de la Londra au declarat pentru publicația britanică The Sunday Times că Boris Johnson va refuza să demisioneze dacă Parlamentul îi va retrage încrederea pentru a evita ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit pe 31 octombrie, situație care va conduce la o criză constituțională fără precedent”. Premierul britanic intenționează să rămână la Biroul din Downing Street 10 și o va provoca pe regină să îl demită. „Până nu vine poliția la Biroul din Downing Street 10 cu un mandat pentru arestarea premierului, acesta nu va pleca de acolo”, a declarat un oficial de rang înalt din Guvernul de la Londra.
În ciuda faptului că Parlamentul a adoptat o lege care interzice producerea unui Brexit fără acord, Boris Johnson a semnalat public că va retrage Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord Brexit.
Totuși, documente prezentate unei instanțe judiciare arată că, în pofida declarațiilor premierului britanic, Guvernul de la Londra intenționează să ceară amânarea retragerii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord pe tema Brexit.
Recunoscând că o nouă amânare a Brexitului ar reprezenta un eșec politic al mandatului său, Boris Johnson speră să îi convingă pe liderii Uniunii Europene să accepte noile sale propuneri privind Brexit. La finalul săptămânii trecute, premierul britanic a formulat propuneri privind provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda pledând pentru o perioadă de tranziție limitată și anunțând că așteaptă compromisuri din partea Uniunii Europene”.
„Compromisul propus de noi elimină așa-numitele garanții din fostul Acord de retragere din UE. Aceste propuneri respectă decizia luată de poporul britanic în sensul ieșirii din UE, abordând pragmatic consecințele acestei decizii asupra Irlandei de Nord și Irlandei. Propunerile oferă menținerea alinierii la reglementările comunitare pentru o perioadă îndelungată pe toată insula Irlanda după încheierea perioadei de tranziție, atât timp cât acceptă locuitorii din Irlanda de Nord. Măsurile asigură că frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda va rămâne deschisă, permițând protejarea prevederilor Acordului din Vinerea Mare”, a afirmat Boris Johnson într-o scrisoare trimisă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.