Potrivit premierului britanic, următoarele zile sunt esențiale pentru asigurarea unui acord de Brexi
Simțindu-se înfrânt de strategia opoziției care a aprobat săptămâna trecută în Parlamentul de la Londra o lege care prevede că Brexitul nu poate fi oficializat fără un Acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană, premierul britanic, Boris Johnson și-a schimbat tonul atunci când face referire la negocierile cu liderii europeni. Cu toate că a criticat mult modul în care fost premier, Theresa May a gestionat discuțiile cu Bruxellesul, creând impresia că sub mandatul său, Brexitul nu va fi amânat iar Acordul negociat de fosta șefă a Guvernului nu va fi folosit la despărțirea celor două tabere, Johnson se vede nevoit să accepte faptul că problema separării Regatului Unit de Blocul comunitar nu este o chestiune atât de simplă.
Teama că o separare dură i-ar afecta atât pe britanici cât și pe europeni din multe puncte de vedere, i-a determinat pe membrii opoziției să lupte în Parlament pentru preluarea controlului asupra Brexitului, chiar înainte ca suspendarea confirmată de regina Elisabeta a II-a să intre în vigoare. Astfel, cu ajutorul deciziei Camerei Lorzilor, Brexitul nu poate deveni o realitate fără o înțelegere între Marea Britanie și UE.
Pentru că nu este de acord cu negocierile dintre Theresa May și liderii europeni încheiate în toamna anului trecut, Boris Johnson refuză să accepte singurul Acord cu Uniunea Europeană. Considerându-l un act sinucigaș pentru britanici din cauza multor compromisuri pe care Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord ar trebui să le facă chiar și după ce teoretic și-ar fi căpătat „independența și autonomia”, premierul Marii Britanii a încercat să îi convingă pe liderii europeni să renegocieze Acordul. Din nefericire pentru acesta, Președintele Comisiei Europene a refuzat vehement să modifice condițiile Acordului, fapt pentru care astăzi, Boris Johnson trebuie să accepte majoritatea compusă de UE și Parlamentul de la Londra. În acest sens, șeful Guvernului a declarat că următoarele zile vor fi esențiale pentru asigurarea unui acord pentru Brexit și că o înțelegere cu Uniunea Europeană este încă posibilă.
„Dacă putem face suficient progres în următoarele zile, intenţionez să merg la un summit esenţial pe 17 octombrie şi să finalizez un acord care va proteja interesele afacerilor şi cetăţenilor din partea ambelor state de la frontierea irlandeză. Sunt de părere că putem reuşi şi cred că un astfel de acord este în interesul, nu doar al nostru, ci şi al prietenilor noştri europeni”, a afirmat, pe un ton mai optimist, Johnson.
Conform agendei oficiale a lui Boris Johnson, urmează ca acesta să se întâlnească cu președintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul căreia cei doi oficiali vor discuta și despre ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
De altă parte, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay a anunțat în cursul zilei de ieri că Marea Britanie face progrese în ceea ce privețte încheierea unui acord pentru ieșirea din Uniunea Europeană, dar mai sunt totuși lucruri semnificative de pus la punct cu oficialii europeni. „A fost un volum semnificativ de muncă în spatele scenei. Putem vedea o zonă finală în ceea ce privețte acordul, dar mai este mult de lucru”, a declarat Barclay. Potrivit presei britanice, Stephen Barclay urmează să se întâlnească cu negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michael Barnier.
În ciuda faptului că Boris Johnson a adoptat o atitudine dură față de negocierile Brexit cu Uniunea Europeană, fiind convins că separarea Marii Britanii de Blocul comunitar va avea loc pe data de 31 octombrie, decizia Parlamentului de a-l împiedica pe acesta să oficializeze Brexitul fără un acord cu Blocul comunitar l-a determinat pe premierul britanic să își schimbe poziția și să fie mai realist. Astfel, la finalul săptămânii trecute, Boris Johnson a declarat că „nu va fi descurajat de nimeni” că scoată Marea Britanie din UE la termenul stabilit și că este optimist în ceea ce privește obținerea unui acord de Brexit.