Boris Johnson afirmă că nu ar fi indus-o în eroare pe regina Elisabeta a II-a în legătură cu suspend
Situația Brexitului a devenit astăzi și mai incertă decât a fost în ultimii trei ani de când fostul șef al Guvernului britanic, Theresa May s-a ocupat de obiectivul scoaterii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu toate că s-a arătat extrem de convins că în mandatul său, actualul premier Boris Johnson va oficializa Brexitul, faptul că liderii de la Bruxelles refuză să renegocieze Acordul, l-a determinat pe acesta să recurgă la un gest extrem de controversat. Mizând pe faptul că cea mai bună soluție este să renunțe la a mai insista în fața Uniunii Europene să modifice Acordul negociat de Theresa May și liderii europeni în toamna anului trecut, Boris Johnson a mers la regina Elisabeta a II-a cerându-i să aprobe suspendarea Parlamentului pentru ca ulterior, Partidul Conservator să poată pregăti o strategie pentru un Brexit fără Acord.
Pe durata suspendării Parlamentului de la Londra, Guvernul ar fi dispus de suficient timp și spațiu pentru a stabili un plan care să acopere posibilele consecințe ale unei separări dure și iremediabile. Din păcate pentru premierul britanic, înainte de a intra în perioada suspendării de o lună, Parlamentul a supus la vot o moțiune prin care Brexitul a fost transferat din controlul premierului în mâinile Camerei Comunelor. Ulterior, aceștia au aprobat o lege prin care, Brexitul nu poate fi oficializat fără un Acord. Astfel, chiar dacă este prorogat până pe 14 octombrie, Boris Johnson și colegii săi miniștrii, nu pot face nicio manevră în vederea pregătirii unei despărțiri care să nu depindă de o înțelegere cu UE.
Furios că în această situație, șansele ca UE să nu dorească renegocierea Acordului sunt din ce în ce mai mici, șeful Guvernului britanic se teme că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor fi nevoite să amâne decizia de Brexit până cel puțin pe 31 ianuarie 2020. Contestând vehement Acordul stabilit de Theresa May și UE, Boris Johnson refuză să pronunțe Brexitul pe data de 31 octombrie 2019 pe baza acestei înțelegeri „sinucigașe” pentru poporul britanic.
Între timp, o instanță din Scoția a hotărât că decizia lui Johnson de a suspenda Parlamentul este una ilegală. Pe baza acestei acuzații, s-au născut repede controverse și suspiciuni asupra faptului că premierul de la Londra ar fi indus-o în eroare pe regina Elisabeta a II-a când i-a prezentat acesteia motivele pentru care Parlamentul trebuie suspendat.
Conform lui Boris Johnson, prorogarea legislativului de la Londra a avut ca obiectiv acordarea unui spațiu pentru ca premierul să poată prezenta într-o nouă sesiune programul său de îmbunătățire a serviciilor medicale, de ordine publică și alte „priorități ale poporului”.
După ce Instanța supremă a Scoției a decis că suspendarea nu este legală, unii lideri ai opoziției au sugerat că Boris Johnson a indus-o în eroare pe regina Elisabeta a II-a, care, în calitate de monarh constituțional, trebuie să aprobe în mod formal decizia. „Sigur că nu”, s-a apărat șeful Guvernului după ce a fost pus în fața acestei suspiciuni. Conform acestuia, „toate chestiunile legale privind suspendarea Parlamentului vor fi rezolvate de Curtea Supremă a Marii Britanii, care urmează să ia săptămâna viitoare o decizie”.
Între timp, Jean-Claude Juncker, președintele în funcție al Comisiei Europene a declarat într-un interviu acordat Euronews, că „britanicii au fost încă de la început doar europeni cu jumătate de normă”, refuzând să fie întru cu totul de acord cu normele europene. „Britanicilor li s-a spus timp de peste 40 de ani că sunt parte a Uniunii, însă ei nu au vrut să respecte toate politicile comune care au fost decise. Încă de la început, britanicii au fost europeni cu jumătate de normă, noi avem nevoie de europeni cu normă întreagă”, a declarat acesta.
Conform opiniei președintelui Comisiei Europene, Marea Britanie încă dorește să părăsească UE, chiar dacă în ultimul timp, țara se confruntă cu un haos politic, iar Brexitul este o situație din care atât Marea Britanie cât și Blocul comunitar vor avea de pierdut.
Întrebat dacă este de părere că „este un loc special în iad pentru cei care au promovat Brexit”, aşa cum a declarat Donald Tusk la începutul acestui an, Juncker a declarat că nu crede în existenţa iadului. „Nu aş spune că cineva merită să ajungă în iad doar pentru că a făcut tot ce a putut, mai ales pe Theresa May”, a spus el. Juncker a mai adăugat că autorităţile de la Bruxelles nu au negociat „un acord” cu Theresa May, ci „un tratat”. Actualul lider al Comisiei Europene a mai spus că organizarea referendumului privind Brexit a fost „o greşeală” şi a adăugat că dacă Parlamentul britanic ar fi acceptat Acordul Brexit, „lucrurile ar fi fost mai simple acum”.