Cu puțin înainte ca Parlamentul britanic să fie prorogat până pe 14 octombrie, Camera Comunelor a re
Convins că poate mai mult decât a reușit să facă fostul premier britanic, Theresa May, actualul șef al Guvernului de la Londra a abordat o atitudine dură atât față de Uniunea Europeană cât și față de proprii cetățeni, cărora le ignoră cerința ca Marea Britanie să renunțe la Brexit. Bazându-se pe o decizie luată acum trei ani (în cadrul referendumului din data de 23 iunie 2013), Johnson se încăpățânează să creadă că ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din blocul comunitar va fi un adevărat succes pentru starea de bine a viitorului britanicilor. Ajungând să ia provocarea Brexit ca pe o ambiție personală, Boris Johnson crede că Brexitul stă în mâinile lui și astfel, numele acestuia va rămâne în istoria modernă a Marii Britanii ca al unui erou care a recăpătat independența și autonomia Regatului Unit.
Din nefericire pentru acesta, milioane de britanici, opoziția dar și numărul uriaș de imigranți care locuiesc, studiază sau lucrează pe teritoriile Marii Britanii, speră ca premierul britanic să piardă controlul asupra deciziei de Brexit, lăsând acest drept în mâna cetățenilor. De cealaltă parte, imediat ce și-a preluat mandatul de premier, Johnson a adoptat o abordare dură față de liderii Uniunii Europene, respingând Acordul Brexit elaborat și negociat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul, afirmând că Marea Britanie se va retrage din blocul comunitar în data de 31 octombrie 2019, cu sau fără o înțelegere între cele două tabere. După ce s-a lovit de refuzul Uniunii Europene de a modifica Acordul, Boris Johnson a cerut Reginei Elisabeta a II-a să aprobe suspendarea Parlamentului pentru o lună, sperând că astfel, Guvernul de la Londra va avea suficient timp pentru a pregăti scenariul unui Brexit fără Acord.
În pofida succesului premierului de a avea susținerea Reginei, membrii Camerei Comunelor au aprobat săptămâna trecută, cu 327 de voturi, un proiect care are drept scop să evite posibilitatea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord. Legea a fost ulterior aprobată de Camera Lorzilor și de regina Elisabeta a II-a. În consecință oentru faptul că a respins din nou propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, în cursul serii trecute, Parlamentul de la Londra a fost prorogat până pe 14 octombrie.
Propunerea premierului britanic nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a trece. „Din nou, opoziţia consideră că a făcut alegerea potrivită. Vor să amâne Brexitul din nou; nu doar că au refuzat să aleagă calea potrivită, ci au refuzat de două ori dreptul oamenilor de a avea un cuvânt în alegeri. Acum Camera Comunelor va fi suspendată până la mijlocul lunii octombrie. Indiferent de câte modalităţi va inventa acest Parlament pentru a mă opri, voi încerca să obţin un acord care să fie în interesul naţional. Acest Guvern nu va mai amâna Brexit-ul”, a declarat premierul britanic.
De cealaltă parte, liderul opoziției Jeremy Corbyn a reiterat că partidul său politic susține organizarea alegerilor anticipate, însă doar în contextul în care riscul unui Brexit fără acord va dispărea. „Singurul punct important este acela că premierul tocmai a indicat în discursul său că nu intenţionează să urmeze noua legislaţie care îi cere să negocieze obţinerea unei noi amânări în anumite circumstanţe. Vreau alegeri, aşa cum a sugerat şi domnul premier. Cu toate acestea nu suntem pregătiţi să riscăm dezastrul unui Brexit fără acord asupra comunităţii nostre, asupra locurilor de munca, serviciilor sau drepturilor noastre”, a declarat Jeremy Corbyn.
Imediat după ce a înțeles că nu i se va accepta propunerea organizării de alegeri anticipate, Boris Johnson a criticat Liberal Democrații pentru planurile privind amânarea Brexit, acuzând Partidul Laburist nu își dorește aceste alegeri de teamă că va pierde. „De ce încearcă să obţină amânarea Brexit în pofida referendumului? Singura explicaţie posibil e că se tem că noi vom câştiga”, a declarat premierul britanic.