Reacții în lanț după ce regina Elisabeta a II-a a fost de acord să suspende Parlamentul britanic
După ce a promis Marii Britanii că va duce la bun sfârșit obiectivul preluat de la la fost premier, Theresa May, de a scoate Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din Uniunea Europeană, actualul șef al Guvernului de la Londra a găsit o modalitate pe cât de controversată pe atât de reușită pentru el și miniștrii săi. În cursul zilei de ieri, Boris Johnson a cerut reginei Elisabeta a II-a să aprobe suspendarea Parlamentului facilitând astfel producerea Brexitului fără niciun acord.
Imediat, răspunsul Reginei a fost făcut public printr-un comunicat oficial: „Regina a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, și nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019”. Această confirmare i-a oferit lui Boris Johnson un pas înaintea Parlamentului, ajutându-l să evite o decizie legislativă prin care să fie blocată ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit.
La scurt timp, reacții în lanț au început să apară, printre acestea, o petiție online împotriva suspendării Parlamentului care a fost semnată de aproape un milion de persoane. „Parlamentul nu trebuie suspendat sau dizolvat decât dacă perioada privind Articolul 50 a fost extinsă sau dacă intenţia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a fost retrasă”, se arată în descrierea petiţiei susținută chiar și de mai mulți parlamentari britanici care se opun ieșirii țării din Blocul comunitar.
Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pe tema Brexit, a denunțat decizia premierului britanic, afirmând că este o acțiune „sinistră”. „Preluarea din nou a controlului asupra ţării nu a părut niciodată mai sinistră. În calitatea de parlamentar, sunt solidar cu cei care luptă să le fie auzite vocile. Suprimarea dezbaterilor privind decizii profunde este improbabil să contribuie la o relaţie viitoare stabilă între UE şi Marea Britanie”, a declarat Verhofstadt.
După cum era de așteptat nici Jeremy Corbyn, liderul opoziției din Marea Britanie nu a rămas fără o reacție. Exprimându-și îngrijorarea față de planul prim-ministrului britanic, Corbyn i-a trimis o scrisoare reginei Elizabeta a II-a. Mai mult, potrivit unei surse din cadrul Partidului Laburist, liderul opoziției a cerut și o întâlnire cu regina. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „și Partidul Liberal Democrat i-a trimis scrisoare reginei pentru a-şi manifesta îngrijorarea faţă de planul premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul până în data de 14 octombrie”.
Conform prim ministrului scoțian, Nicola Sturgeon, omologul său britanic, acționează ca un dictator. „Această mișcare nu este democratică. Este dictatură” a declarat șefa guvernului de la Scoția, îndemnându-l pe Boris Johnson să convoace alegeri. „În urmă cu o săptămână, Nicola Sturgeon a declarat că Partidul Naţional Scoţian, pe care îl conduce, va lua în calcul orice variantă pentru blocarea în Parlament a procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, informează Mediafax.
Prin această mișcare de a suspenda activitatea Parlamentului de la Londra, Boris Johnson poate acum să profite de timpul necesar pentru a gândi un mijloc prin care să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană pe data de 31 octombrie. Astfel, el nu va întâmpina nicio obiecție din partea legislativului, având timp și spațiu suficient pentru a pune în plan o strategie care îl va face să pară mai eficient decât fostul premier și lider al Partidului Conservator, Theresa May.
Cu toate că aceasta a negociat în toamna trecută un acord cu liderii europeni, Boris Johnson refuză să lupte pentru el în forma actuală a acestuia. Considerându-l un act de sinucidere pentru britanici, premierul Regatului Unit a pus autorităților de la Bruxelles două opțiuni pe masă: modificarea Acordului sau un Brexit cu orice preț. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.