Boris Johnson i-a solicitat o convorbire telefonică lui Klaus Iohannis sperând că îl va convinge de
Presat de timpul rămas până la data de 31 octombrie când Uniunea Europeană așteaptă o decizie finală privind intenția britanicilor de a părăsi blocul comunitar, șeful Guvernului de la Londra trage speranța că discutând cu fiecare lider european în parte, va reuși să obțină indulgența renegocierii Acordului pe care Uniunea Europeană l-a stabilit deja cu fostul premier, Theresa May.
Considerându-l o înțelegere extrem de dezavantajoasă pentru britanici, Boris Johnson nici nu vrea să audă că Marea Britanie ar putea ieși în toamna aceasta din UE, cu o astfel de înțelegere ce păstrează în continuare relația de dependență a Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord de cele trei instituții europene. Cu toate că încă de la preluarea mandatului, Johnson a adoptat o atitudine extrem de hotărâtă, bazată pe ideea că în această toamnă, el va scoate Regatul Unit din UE indiferent dacă cele două tabere vor ajunge sau nu la un Acord, propunerea premierului britanic de a modifica termenii înțelegerii actuale a fost respinsă de către Președintele Consiliului european, Donald Tusk.
În ciuda faptului că s-a arătat în stare să scoată Marea Britanie din UE chiar și fără niciun Acord, Boris Johnson încă mai trage speranțe totuși, că liderii celorlalte 27 de state europene vor accepta să discute din nou acordul, oferind astfel șansa britanicilor să își recapete independența și autoniomia în proporție de 100% după Brexit. Astfel, potrivit ambasadorului României la Londra, Dan Mihalache, premierul britanic Boris Johnson i-a solicitat președintelui României, Klaus Iohannis o convorbire telefonică.
„Din câte ştiu eu, partea britanică a solicitat chiar şi o convorbire telefonică cu preşedintele României, care ar putea să aibă loc într-o perioadă foarte, foarte apropiată, poate chiar în această săptămână. Şi premierul Boris Johnson este supus unui anumit tip de presiune a opiniei publice interne. El trebuie să livreze un plan de ieşire şi în acelaşi timp să aibă în vedere că majoritatea funcţională în Camera Comunelor este poate chiar mai slabă din punct de vedere al numărului de voturi decât cea din România. La ora aceasta, cred că Guvernul din Marea Britanie are un avans de un vot”, a afirmat Dan Mihalache la B1TV.
Întrebat dacă preşedintele Iohannis ar putea pleca într-o eventuală vizită în Marea Britanie, Dan Mihalache a răspuns: „Nu. Vă spun şi de ce. Deocamdată situaţia politică din Marea Britanie este şi ea destul de fluidă, după cum foarte fluide sunt şi negocierile pe care Marea Britanie le poartă cu UE în vederea Brexitului. Atunci, sigur că valoarea noastră, a misiunii diplomatice, a fost să menţinem nivelul relaţiilor foarte ridicat, dar nu neapărat să facem acest exerciţiu, care la această oră ar putea fi mai degrabă de imagine. Contactele sunt bune”.
Nu a trecut mult timp de la declarația ambasadorului român la Londra iar Klaus Iohannis a discutat la telefon cu prim-ministrul Marii Britanii. La începutul acestei săptămâni, cei doi lideri europeni au dezbătut relațiile dintre cele două state, fiind analizate aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Din păcate pentru Boris Johnson, Klaus Iohannis nu a putut fi convins că Acordul negociat toamna trecută cu Theresa May trebuie modificat, ci dimpotrivă, președintele României l-ar fi asigurat pe premierul britanic că acel acord este cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din UE, limitând consecințele negative generate de Brexit.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marți, 27 august a.c., la solicitarea părții britanice, o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul Boris Johnson. În cadrul convorbirii, au fost discutate, în principal, relațiile dintre România și Marea Britanie, precum aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. În ceea ce privește relațiile bilaterale, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, după Brexit, vor fi importante actualizarea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice, cât și privind securitatea, apărarea și relațiile externe.
Referitor la Brexit, Președintele României a subliniat că o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană este atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Acordul de Retragere convenit de cele două părți rămâne în continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor din Uniune care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.
Președintele României i-a transmis premierului Boris Johnson că prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE 27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.
Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Președintele României că protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar acțiunile autorităților britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv. Cu privire la drepturile cetățenilor britanici din România după Brexit, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acestea vor fi protejate, asigurându-se reciprocitatea cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie”, se informează într-un comunicat al administrației prezidențiale, emis în urma convorbirii telefonice dintre cei doi.