Brazilia a refuzat ajutorul oferit de G7 pentru stingerea incendiilor din pădurea Amazoniană
Cunoscut ca fiind „plămânul pământului”, deoarece produce 20% din oxigenul de pe planetă, pădurea Amazoniană, întinsă pe suprafața a nouă țări din America de Sud, este în flăcări de mai bine de trei săptămâni. Dacă de regulă incendiile erau de o dimensiune mică, fiind mereu controlate de către autoritățile statelor care găzduiesc minunăția lumii, anul acesta, din luna ianuarie, numărul incendiilor de vegetație produse în Amazon, a ajuns la 74.155. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE) această creștere este de aproape 85% mai mare decât anul trecut.
Ocupând 43% din suprafața Americii de Sud, pădurea Amazoniană găzduiește aproape trei milioane de indigeni, 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% din pădurile virgine și 30-50% din fauna și flora lumii. Dintre cele nouă țări gazdă, Brazilia beneficiază de cea mai mare parte a suprafeței sale; și anume, 67% din Amazon. Ssăptămâna trecută s-a descoperit o pătură groasă de fum peste cele mai importante orașe ale Braziliei, făcându-le pe autorități să se întrebe de proveniența acestuia. Așa a descoperit presa internațională că pădurea Amazon ardea de mai bine de 14 zile fără ca nimeni să nu declare stare de urgență.
Văzut ca singurul vinovat al acestei distrugeri criminale, președintele Braziliei a acuzat ONG-urile că ar fi dat foc la porțiuni de pădure pentru a-i strica lui imaginea. Jair Bolsonaro este însă aspru criticat din cauza incendiilor, deoarece acesta a promovat mereu ideea defrișărilor în pădurea Amazon pentru a permite fermierilor să se folosească de terenul agricol. Astfel, liderul brazilian, considerat un politician populist, este acuzat că a relaxat reglementările, facilitând defrișările.
Weekendul trecut, în cadrul summitului G7, unde liderii Marii Britanii, Canadei, Franței, Italiei, Germaniei, Japoniei și Statelor Unite ale Americii s-au întâlnit într-o stațiune franceză pentru a dezbate probleme de interes mondial, s-a abordat cu multă îngrijorare și subiectul incendiilor din pădurea Amazoniană. Cei șapte lideri au căzut imediat de acord să ofere sprijin și pentru un plan pe termen mediu de reîmpădurire a Amazonului, plan care va fi prezentat Organizației Națiunilor Unite în luna septembrie.
Țările participante la G7 au decis să aloce 20 de milioane de dolari pentru salvarea Pădurii Amazoniene, iar cea mai mare parte din această sumă va fi alocată stingerii incendiilor de vegetație. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat recent că Pădurea Amazoniană reprezintă „plămânii planetei” iar liderii G7 iau în calcul să ofere sprijin și statelor africane care se confruntă cu incendii similare. Acesta a adăugat că președintele Statelor Unite, Donald Trump, sprijină inițiativa privind pădurea Amazoniană, cu toate că liderul de la Casa Albă nu a participat la reuniunea de luni privind schimbările climatice.
În ciuda faptului că starea Amazonului afectează întreaga planetă, Brazilia a adoptat o atitudine posesivă și consideră că nu ar trebui să intervină nimeni în această problemă. Astfel, guvernul brazilian a respins astăzi suma de 22 de milioane de dolari oferită de liderii G7. Deși nu au oferit un motiv clar pentru care au respins această ofertă, oficialii brazilieni merg pe mâna președintelui Jair Bolsonaro care consideră că Franța încearcă să îl facă să se simtă vinovat de faptul că nu conduce problemele Braziliei cu acuratețe. Potrivit ministrului Apărării din Brazilia, Fernando Azevedo e Silva, „incendiile de vegetație din pădurea amazoniană sunt sub control după ce a trimis peste 44.000 de soldați în zonă pentru a combate incendiile și infracțiunile de mediu”.
În același context, Onyx Lorenzoni, consilier al președintelui brazilian, a declarat că Brazilia ar putea oferi lecții oricărei țări în ceea ce privește protejarea pădurilor. „Vă mulțumim, dar probabil acele resurse ar fi mai relevante pentru reîmpădurirea Europei” a transmis Lorenzoni.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Administrației Bolsonaro, Otavio Rego Barros, a declarat că președintele Braziliei ar putea vizita pădurea Amazoniană săptămâna aceasta pentru a vedea modul în care autoritățile intervin pentru stingerea incendiilor. Otavio Rego Barros a mai adăugat că Ecuador și Chile au oferit Braziliei mai multe avioane destinate stingerii incendiilor de vegetație.