După ce „s-a făcut de râs” propunând danezilor să cumpere Groelanda, Donald Trump a lansat un atac l
Cu toate că nu este prima dată când Statele Unite ale Americii vor să cumpere peninsula Danemarcei, Groelanda, faptul că după mai bine de 50 de anai de la ultima propunere, controversatul președinte american, Donald Trump lansează această ofertă, a stârnit o serie largă de controverse. Șocați de faptul că cel mai influent lider mondial consideră în secolul 21, că poate cumpăra oamenii unei insule ca și cum ar achiziționa un produs la supermarket, danezii au trecut de la râs la isterie.
După ce premierul danez, Mette Frederiksen a calificat afirmațiile lui Donald Trump ca fiind „absurde”, liderul de la Casa Albă a ieșit la atac și a criticat răspunsul Danemarcei calificându-l la rândul său ca fiind „dezagreabil”. Mai mult, după ce a fost refuzat cu oferta sa de 100 de milioane de dolari pentru Groelanda, Trump a anunțat că își amână vizita pe care urma să o efectueze la începutul lunii septembrie în Copenhaga.
Refuzul categoric al ideii de a vinde Groelanda americanilor nu vine doar din partea premierului danez ci și din partea unei serii de politicieni din Danemarca. Aceștia și-au manifestat dezaprobarea față de această idee „horror”, aprobând afirmația premierului Mette Frederiksen precum că propunerea de a cumpăra Groelanda este una „absurdă”.
„Am considerat că afirmația premierului legat de faptul că ideea mea este una absurdă, a fost dezagreabilă. Am considerat că este o afirmație nepotrivită. Tot ce trebuia să facă era să spună nu, nu ne-ar interesa. Nu vorbește cu mine. Vorbește cu Statele Unite ale Americii. Nu vorbești cu Statele Unite în acest fel, cel puțin nu în mandatul meu”, s-a apărat președintele american, vizibil rănit în orgoliu. Mai mult, după ce a fost invitat de regina Margareta a II-a a Danemarcei să efectueze o vizită de stat la Copenhaga pe data de 2 septembrie, liderul de la Casa Albă a anunțat cu doar două săptămâni înainte de vizită că amână această întrevedere.
Cu o zi în urma acestei declarații, Frederikson a reiterat că Groelanda nu este de vânzare și și-a exprimat astfel regretul privind amânarea bruscă a vizitei președintelui Donald Trump. Cu toate acestea, premierul danez a precizat că invitația adresată liderului american, rămâne valabilă.
De altă parte, pentru a distrage atenția de la „rușinea” cu care a rămas după această propunere, Trump a lansat în cursul zilei de ieri, un nou atac adresat statelor europene pe tema contribuțiilor proporționale la NATO. Evident, în contextul refuzului categoric de a lua în considerare propunerea sa de vânzare a Groelandei, Trump a menționat în mod particular Danemarca.
„De consemnat, Danemarca este la doar 1,35% din PIB în privinţa contribuţiilor NATO. Este o ţară înstărită şi ar trebui să fie la 2%. Protejăm Europa şi, totuşi, doar opt dintre cele 28 de ţări NATO sunt la 2%. Statele Unite sunt la un nivel mult, mult mai ridicat. Datorită mie, aceste ţări au fost de acord să plătească cu o sută de miliarde de dolari mai mult - dar totuşi sunt departe de ceea ce ar trebui să plătească pentru incredibila protecţie militară oferită. NATO, foarte incorect pentru Statele Unite”, afirmă liderul american, în mesaje postate miercuri seară pe Twitter, adăugând chiar și un grafic care prezintă cât alocă fiecare stat membru al alianței NATO pentru apărare.
Cu toate că în anul 2014, la summitul NATO din Ţara Galilor, s-a convenit ca ţările membre ale organizaţiei să atingă, în interval de un deceniu, obiectivul de minimum 2% din PIB alocat pentru apărare, astăzi, doar SUA, Grecia, Estonia, Marea Britanie, România, Polonia, Letonia și Lituania. Potrivit agenției naționale de oresă, Mediafax, „Administraţia Donald Trump a criticat în repetate rânduri statele europene pe tema contribuţiilor, insistând ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare”.