Donald Trump cere președintelui francez, Emmanuel Macron să nu mai vorbească în numele Statelor Unit
Emmanuel Macron s-a apropiat foarte mult de președintele Statelor Unite ale Americii, încercând de fiecare dată să își arate aprecierea la adresa acestuia. Cu toate că anul trecut, atunci când liderul de la Casa Albă a declarat public că intenționează să retragă SUA din Tratatul nuclear semnat cu Iranul, Franța (ca și celelalte state semnatare, Marea Britanie, Germani, Rusia și China) au condamnat acest gest, acuzându-l a fi unul extrem de riscant.
Mai mult, președintele francez a luat avionul și s-a prezentat la Washington încercând să îl convingă pe Donald Trump că ieșirea Americii din acest Tratat nu reprezintă doar un exemplu negativ pentru toate tratatele din lume, lăsând impresia că orice înțelegere semnată la nivel internațional nu are o garanție certă, ci dimpotrivă, oferă posibilitatea Iranului de a începe să fabrice armament nuclear după modelul de dinainte de 2015 când acest Tratat a fost semnat.
Din păcate pentru Emmanuel Macron, Trump nu doar că nu s-a lăsat convins să renunțe la ideea sa spontană ci, după ce s-a întors la Paris, Macron a început să își exprime ideile cu privire la avantajele ca acest Tratat să nu mai rămână în picioare. În timp ce SUA au demarat o campanie de denigrare a Iranului, acuzându-l că încalcă condițiile acestei înțelegeri și că fabrică ilegal armament nuclear, Franța s-a alăturat americanilor susținându-i declarațiile. La scurt timp, frontul comun al celor două state, au convins și Marea Britanie.
În ciuda susținerii pe care o arată Franța, în cursul zilei de ieri, Trump a ieșit public și l-a criticat pe omologul său din Franța, afirmând că acesta transmite „semnale contradictorii” Iranului, în contextul crizei referitoare la programul nuclear iranian. „Iranul are probleme financiare grave. Vor cu disperare să negocieze cu Statele Unite, dar primesc semnale contradictorii din partea celor care pretind că ne reprezintă, inclusiv din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron. Știu că Emmanuel Macron are intenţii bune, aşa cum au şi alţii, dar nu vorbeşte nimeni în numele Statelor Unite, ci doar Statele Unite. Nu este autorizat nimeni în niciun fel ori formă să ne reprezinte”, a transmis liderul de la Casa Albă, prin Twitter.
De curând, Donald Trump a intensificat presiunile diplomatice, economice și militare asupra Iranului. Totuși, președintele american vrea dialog cu Teheranul pe tema programului nuclear. De cealaltă parte, Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a refuzat invitația de a se întâlni cu Donald Trump la Casa Albă. În schimb, Emmanuel Macron, care susține în continuare Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, discută frecvent cu președintele iranian, Hassan Rohani.
Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană”.