Marea Britanie amenințată cu excluderea pe 1 iunie dacă Londra nu va respecta condiţiile amânării Br
Dacă până acum Marea Britanie a reușit să se eschiveze în luarea unei decizii definitive în ceea ce privește Brexitul, cerând de fiecare dată o nouă amânare a termenului de oficializare a separării de Uniunea Europeană, răbdarea liderilor de la Bruxelles a atins cote maxime. Conștienți că această situație nu mai poate stagna în aceiași certitudine pentru prea mult timp, oficialii europeni au decis să excludă Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din blocul comunitar pe 1 iunie, în cazul în care Parlamentul britanic nu aprobă Acordul Brexit și refuză participarea la scrutinul europarlamentar programt să se desfășoare în luna mai.
Inițial, termenul pe care premierul britanic Theresa May îl propusese pentru oficializarea Brexitului era data de 29 martie 2019. Din păcate pentru aceasta, faptul că acordul propus în noiembrie și negociat cu Bruxellesul a fost respins, nu o dată ci de trei ori de membrii Camerei Comunelor, a determinat-o pe șefa Guvernului de la Londra să ceară o amânare a decizie de Brexit până pe 30 iunie.
Sătui de incertitudea britanicilor, liderii europeni au hotărât să ofere un răgaz de maxim două săptămâni pentru ca Parlamentul și Guvernul de la Londra să se pună de acord și să decidă împreună care va fi atât viitorul britanicilor cât și viitorul relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Astfel, vineri, 12 aprilie, întreaga planeta va sta cu sufletul la gură și ochii pe Londra, unde se așteaptă o decizie de maximă importanță, al cărei impact se va revărsa asupra milioane de oameni.
Analiștii politici sunt din ce în ce mai convinși că la finalul acestei săptămâni, premierul britanic va opta pentru una dintre cele mai probabile variante: fie va alege să oficializeze Brexitul fără un acord, fie va din nou o amânare, cere celor 27 de state. Totuși, liderii Uniunii Europene nu stau pe margine și caută să se implice pe cât de mult posibil în demersurile necesare pentru ca relația de viitor cu Marea Britanie să nu fie afectată după Brexit. Cu toate că regretă ieșirea britanicilor din UE, obiectivul celor trei instituții europene (Comisia, Consiliul și Parlamentul) descrie angajamentul lor de a proteja protejeze drepturile milioanelor de cetățeni europeni care locuiesc, studiază sau sunt la muncă pe teritoriile Marii Britanii.
Cu o zi înainte de summitul extraordinar al Consiliului European, programat să se desfășoare astăzi, liderii Uniunii Europene au făcut public un proiect de document în care se menționează faptul că autoritățile de la Bruxelles ar accepta amânarea Brexitului pentru a permite ratificarea Acordului de retragere a Marii Britanii din Blocul comunitar. Totuși, Guvernului Theresa May i se va impune obligația de a nu afecta activitatea instituțiilor europene.
„În cazul în care Marea Britanie este încă membră a UE în perioada 23-26 mai 2019 şi dacă nu a ratificat Acordul de retragere din UE până pe 22 mai 2019, naţiunea britanică va trebui să participe la scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, în conformitate cu reglementările comunitare. Dacă Marea Britanie nu va îndeplini această obligaţie, retragerea din UE se va produce pe 1 iunie 2019. Uniunea Europeană reiterează că proiectul de Acord Brexit nu poate fi renegociat iar până la ieșirea din UE, Marea Britanie va fi membru cu drepturi și obligații depline” se precizează în proiectul de document făcut public în cursul zilei de ieri.
Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „membrii Camerei Comunelor au aprobat marţi seară un proiect prin care îi acordă premierului Theresa May mandatul de a cere amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie. Proiectul a fost aprobat cu 420 de voturi pentru şi 110 împotrivă”.