Parlamentul britanic o obligă pe Theresa May să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului pentru a
O nouă veste ține ocupate primele pagini ale presei de astăzi. Urmărind pas cu pas evoluția procesului de negociere a condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, mass media internațională informează cu litere mari faptul că în cadrul întâlnirii de aseară, membrii Camerei Comunelor au votat o moțiune prin care obligă Guvernul Theresa May să ceară amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a evita producerea Brexit fără niciun acord. Potrivit înțelegerii de miercuri noapte, premierul britanic este așteptat să se prezinte în fața liderilor de la Bruxelles pentru a cere această amânare însă, președintele Comisiei Europene este gata să mai ofere britanicilor un răgaz până pe cel mult, 22 mai.
Cu toate că Theresa May a propus deja un acord care să susțină relația de viitor dintre Regatul Unit și blocul comunitar de după Brexit, fix membrii Parlamentului de la Londra au fost cei care au votat de trei ori împotriva lui, respingând opțiunile pe care May le gândise. Contestându-l ca a fi mai avantajos pentru tabără europenilor decât pentru Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, mai mulți miniștri din guvernul Theresa May și-au dat demisia în semn de protest. Când a venit timpul ca acesta să fie supus votului Parlamentului, nici membrii Camerei Comunelor nu s-au arătat mai empatici. Ba mai mult, din trei încercări, toate au fost consemnate ca fiind un eșec în ceea ce priveau așteptările Theresei May de a garanta ieșirea Marii Britanii din UE pe data de 29 martie pentru când a fost inițial stabilită.
În momentul în care a înțeles că nu mai sunt șanse ca cele două tabere să bată palma pentru Brexit la aceiași dată pe care au propus-o acum doi ani, Theresa May a sperat că poate obține o amânare a Brexitului până pe 30 iunie. Din păcate pentru aceasta, liderii Uniunii Europene au recunoscut că au obosit și că și-au atins limita răbdării în ceea ce privesc atât negocierile cât și dezacordul dintre Parlamentul și Guvernul de la Londra, oferind în schimb două date diferite pentru când permite întârzierea unei decizii. Dacă acordul negociat de Theresa May și Bruxelles ar fi fost aprobat din a treia încercare atunci, britanicii ar fi avut un răzgaz până pe 22 mai. Însă, pentru că acordul nu a trecut de voturile Camerei Comunelor, termenul limită la care Guvernul și Parlamentul trebuie să facă decizia finalp este 12 aprilie.
Tot săptămâna aceasta, membrii Parlamentului au votat împotriva tuturor alternativelor privind ieșirea din Uniunea Europeană, lăsând șanse din ce în ce mai mari variantei în care Theresa May va trebui să ceară liderilor de la Bruxelles o altă amânare, evitând totuși o separare fără acord. În timp ce primul document prevedea reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale, respingerea acestuia și incapacitatea de colaborare dintre Parlament și Guvern, plasează Marea Britanie într-un impas politic fără precedent.
Evitarea unui Brexit hard care ar putea afecta cumplit economia britanică este în momentul de față, linia pe care atât Guvernul cât și Parlamentul de la Londra trebuie să o traseze în lista de priorități. Și pentru că 12 aprilie este deja prea devreme pentru propunerea și votarea unui alt acord, Theresei May nu îi mai rămâne decât să se supună rezultatului voturilor de aseară și să ceară Uniunii Europene o altă amânare a Brexitului.
Inițiat de Yvette Cooper, din Partidul Laburist (centru-stânga, opoziție), proiectul de lege a fost aprobat la limită de membrii Camerei Comunelor, cu un raport de voturi de 313 pentru și 312 împotrivă. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „proiectul a fost adoptat rapid, în contextul în care premierul Theresa May a lansat negocieri cu Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, pentru identificarea unor soluţii comune în scopul depăşirii impasului Brexit”.
Următoarele etape constă în aprobarea acestui text de către Camera Lorzilor și evident, decizia amânării care poate fi luată numai de către Consiliul European. De altă parte, Uniunea Europeană a semnalat deja că va accepta o amânare care să depășească data de 12 aprilie numai în cazul în care parlamentarii britanici vor aproba Acordul propus de Theresa May. „Liderii UE ar putea condiţiona acordarea unei noi amânări de angajamentul organizării unui nou referendum pe tema Acordului Brexit şi a apartenenţei Marii Britanii la Blocul comunitar” informează Mediafax. În acest sens, Vince Cable, liderul Partidului Liberal-Democrat (centru-stânga, opoziție) a salutat votul de aseară, cerându-i Theresei May să pregătească „legislația necesară unui referendum pe tema Acordului Brexit sau a rămânerii în Uniunea Europeană”.
Convinși din ce în ce mai mult că uns cenariu de Brexit fără acord este din ce în ce mai posibil, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker este gata să dea o mână de ajutor britanicilor pentru a evita o criză financiară la nivelul Marii Britanii. „Uniunea Europeană nu va exclude niciun stat (...) Personal, voi face tot ce este posibil pentru a preveni o retragere dezordonată”, a transmis Juncker.