Marea Britanie NU va organiza un nou referendum privind apartenența la Uniunea Europeană
În ciuda faptului că mai mult de 50% dintre britanicii care au votat în data de 23 iunie 2016 în cadrul primului referendum privind apartenența Regatului Unit la blocul comunitar, și-au exprimat dorința de a oficializa Brexitul, următoarele 24 de luni au fost încărcate cu atat de multe informații și analize care au prezentat succind efectele și consecințele acestul divorț răsunător încât, acestei majorități nu i-a luat mult timp să înțeleagă riscul la care vor supune Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord dacă Brexitul va deveni o realitate.
Totuși, pentru premierul britanic, Theresa May, scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană continuă să rămână un scop politic care îi poate propulsa sau dimpotrivă, afecta cariera pe termen lung. Convinsă că este suficient de pregătită să se autogestioneze, Marea Britanie se luptă să iasă din blocul comunitar de mai bine de doi ani însă fără niciun acord semnat între cele două tabere până acum. Cu toate că a propus un document cu condițiile de separare, Theresa May nu a reușit să satisfacă așteptările tuturor atunci când a ales să redacteze rapid un acord care să îi permită să respecte termenul de Brexit stabilit inițial la data de 29 martie 2019.
Criticat de mai mulți miniștri care și-au dat demisia în semn de protest față de conținutul său, acordul a fost respins de trei ori chiar și de Parlamentul de la Londra; acolo unde avea să treacă de ultima treaptă pentru a putea fi oficializat și a permite Brexitului să respecte data la care fusese prevăzut.
După ce acordul negociat de Theresa May și liderii de la Bruxelles a fost respins pentru a treia oară, Uniunea Europeană le-a amintit celor de la cârma Marii Britanii că au răgaz până pe 12 aprilie să decidă care va fi soarta milioanelor de britanici. Potrivit analiștilor, aceștia au de ales între un Brexit fără un acord semnat, revocarea Articolului 50 in Tratatul de la Lisabona, repetarea referendumului sau organizarea de alegeri generale.
Aseară, după întâlnirea membrilor Camerei Comunelor, unde s-au discutat opțiunile pentru 12 aprilie, Parlamentul a respins varianta organizării unui referendum în care britanicii sunt lăsați să aleagă din nou, de data aceasta conștienți de consecințe, dacă Marea Britanie ar trebui să rămână sau să părăsească UE. De altă parte, potrivit coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, un „Brexit dur” a devenit „aproape inevitabil”.
Cu toate că votul de aseară are rolul de recomandare și nu unul obligatoriu pentru aplicarea deciziilor de către Guvernul de la Londra, Parlamentul a luat în calcul și alte patru amendamente. Astfel, moțiunea C care prevedea negocierea unei uniuni vamale cu UE, a fost și ea respinsă cu un raport de voturi de 276 la 273. Diferența de numai trei voturi pare să fie în creștere față de săptămâna trecută când, în cadrul unui vot asemănător, parlamentarii o respinseseră cu un raport de 271 la 265. De altă parte, moțiunea D privind „piața comună 2.0” a fost la rându-i respinsă cu 282 de voturi la 261. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „aceasta prevedea ca guvernul să negocieze un acord consolidat în stilul Norvegiei, care să includă aderarea la piaţa unică a UE, precum şi un acord vamal cu UE”. În cadrul votului de săptămâna trecută această propunere a fost respinsă cu 283 de voturi în timp ce doar 189 de parlamentari au susținut-o.
Moțiunea E este cea care prevede convocarea unui nou referendum, iar aceasta a fost respinsă cu 292 de voturi. Dacă săptămâna trecută raportul de voturi fuseseră de 268 de voturi pentru și 295 de voturi împotriva, aseară, 280 de parlamentari au votat pentru susținerea acestei idei. Ultima moțiune și anume moțiunea G, a fost respinsă cu 292 de voturi. Aceasta prevedea anularea Brexitului.
Astfel, deși Brexitul a fost inițial programat pentru data de 29 martie, lipsa colaborării între Parlamentul și Guvernul de la Londra ridică probleme în luarea deciziei finale. Versiunea conform faptului dacă Marea Britanie va fi nevoită să părăsească Uniunea Europeană fără nicio înțelegere cu blocul comunitar a devenit din ce în ce mai inevitabilă. După ce a fost martorul seriei de respingeri a amendamentelor supuse votului de recomandare din cadrul întâlnirii de aseară , coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt a apreciat că „Mmiercuri, Marea Britanie are o ultimă şansă de a depăşi impasul sau de a se confrunta cu abisul”.
De altă parte, Ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, este gata să anunțe Guvernul în cursul zilei de astăzi că „tabăra conservatoare ar putea fi nevoită să ia în considerare organizarea unui nou referendum, deoarece nici partidul şi nici ţara nu şi-ar putea permite un scrutin electoral” informează Mediafax.