Uniunea Europeană nu se opune amânării procesului de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar
Zilele trec cu o viteză greu de măsurat, iar timpul a devenit una dintre cele mai mari probleme ale europenilor și britanicilor în problema separării. Cu toate că ambele tabere au avut doi ani la dispoziție pentru a stabili condițiile de separare și termenii viitoarei relații, abia în toamna trecută, presată de așteptările celor de la Bruxelles, premierul britanic, Theresa May a adus în fața liderilor europeni un Acord. Din păcate, acesta a fost extrem de criticat de proprii cetățeni, considerând că termenii de separare gândiți de May pun Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord într-o poziție dezavantajoasă față de europeni. După ce a fost respins în Parlamentul de la Londra, Acordul a devenit cea mai mare problemă a britanicilor. În fond, ideea unui Brexit fără încheierea unui Acord îi sperie chiar și pe liderii Uniunii Europene, fapt pentru care presiunea este una uriașă.
În data de 29 martie, timpul prestabilit pentru găsirea unei soluții va ajunge la final, iar britanicii vor trebui să ia cea mai importantă decizie din istoria sa modernă. În timp ce unii cetățeni încă mai speră ca Guvernul Theresei May să se răzgândească și să țină Marea Britanie în Uniunea Europeană, premierul britanic dă asigurări că vocea poporului care a vorbit prin voturile referendumului din iunie 2016 va fi ascultată. În același timp, aceasta respinge vehement ideea reorganizării unui referendum care să determine cea mai recentă poziție a cetățenilor cu privire la Brexit.
Totuși, pentru că nu are nimic de pierdut, Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker încearcă să profite de timpul rămas și pune presiune pe poziția Marii Britanii făcându-i cunoscut faptul că Uniunea Europeană nu s-ar opune amânării procesului de ieșire a Regatului Unit din blocul comunitar.
Pentru a se asigura că Marea Britanie are acordul întrgului bloc comunitar cu privire la o eventuală amânare a deciziei de Brexit, Jean Claude Juncker a punctat faptul că nicio țară din Uniunea Europeană nu se va opune în cazul unei astfel de hotărâri. „Orice decizie de a cere mai mult timp depinde de Marea Britanie. Dacă o astfel de cerere ar fi făcută, nimeni din Europa nu s-ar opune. Dacă întrebaţi cât de mult poate fi amânată retragerea, nu am o dată limită în minte”, a precizat oficialul european în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Stuttgarter Zeitung.
Între timp, oficialii britanici de rang înalt s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni cu negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, în vederea evitării unui scenariu de ieşire din UE fără o înţelegere. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „detalii privind întrevederea dintre Michel Barnier, ministrul pentru Brexit, Stephen Barcley şi procurorul general Geoffrey Cox nu au fost făcute publice încă”.
Cu toate că parlamentarii britanii nu sunt de acord cu termenii de separare propuși de Theresa May în Acordul prezentat în luna noiembrie a anului trecut, aceștia sunt deschiși asupra unei renegocieri ai termenilor scriși pe hârtie. De altă parte, Uniunea Europeană refuză vehement renegocierea acestuia, având în vedere că poziția pe care i-a oferit-o Theresa May părea una plină de avantaje. Primul acord elaborat de Guvernul Theresei May prevedea recipricitate cu Bruxelles-ul în ceea ce privește libertatea de circulație, o perioadă de tranzit post Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. De asemenea, potrivit antena3, „acordul prevedea ca Marea Britanie să achite restanţe de aproximativ 44 de miliarde de euro şi garantarea statutului pentru cei aproximativ trei milioane de cetăţeni UE de pe teritoriul Marii Britanii, pe bază de reciprocitate”.