Angela Merkel lansează un apel la cooperare globală
Presiunea separării Marii de Britanii de Uniunea Europeană și divergențele dintre Polonia, Turcia, Ungaria și Italia cu liderii de la Bruxelles sunt motive pentru care Germania resimte datoria de a se ridica și proteja numele blocului comunitar, asigurându-se că cele 27 de state membre vor rămâne unite, iar imaginea acestei uniuni economico-administrative nu va fi afectată. Împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron, Cancelarul german, Angela Merkel este de părere că 2019 este momentul când statele Uniunii Europene trebuie să apere principiile pe care se bazează această coaliție, altfel riscă ca un nou stat membru să își anunțe retragerea.
Dacă în data de 29 martie, britanicii se încăpățânează să semneze ieșirea din UE, în ciuda faptului că în momentul de față nu există niciun Acord care să traseze condițiile de separare dintre cele două tabere și eventual relația de viitor între acestea, Germania a înțeles că în curând vor urma consecințele acestei despărțiri. Cu un impact sigur atât asupra cetățenilor britanici împrăștiați deja prin țările europene, cât și a europenilor stabiliți în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, Angela Merkel avertizează liderii statelor UE că presiunea va veni și de afară, unde relațiile internaționale vor fi oarecum zguduite.
În plus, la o primă vedere, astăzi, odată cu izolarea Statelor Unite ale Americii, din ce în ce mai multe țări dar și parteneriate par în „stand by” atunci când vine vorba de cooperare. Căutând mai întâi starea de bine a propriilor cetățeni, în cadrul Conferinței de Securitate din Munchen, Merkel a ținut să apere ideea planului de a construi un gazoduct între Rusia și Germania, făcând în același timp apel la cooperare globală.
Dacă pentru superputerea mondială Statele Unite și aliații săi, Rusia pare să joace rolul celei mai malefice conduceri de pe pământ, Germania este de altă părere. Apărându-și interesul, așa numita „locomotiva” Uniunii Europene consideră că Rusia este în fapt un partener și nu un dușman, așa cum vor americanii să o promoveze.
De cealaltă parte, președintele american, Donald Trump crede că Germania joacă mai multe roluri. Atunci când dorește să apere imaginea Uniunii Europene, acțiunile și declarațiile Cancelarului german sunt împotriva liderului rus, Vladimir Putin, însă pentru că Germania are nevoie de gazul rușilor, în discuțiile despre construirea gazoductului, Merkel îl laudă pe Putin și pare deschisă să îi susțină modul în care acesta își desfășoară politica. Criticând în repetate rânduri planul de construcție a gazoductului, Trump nu s-a sfiat să acuze Administrația de la Berlin că este captivă Rusiei din cauza dependenței energice.
Însă, Angela Merkel vede lucrurile în cu totul și cu totul altă alură. Pentru Cancelarul german, ar fi absolut greșit ca Rusia să fie exclusă din punct de vedere politic. „Dacă în timpul Războiului Rece am importat cantităţi mari de petrol din Rusia, nu ştiu de ce ar trebui să fie mai rău acum. Rusia rămâne un partener. Vrem să facem Rusia dependentă doar de China? Acesta este interesul nostru european? Nu cred. Geostrategic, Europa nu poate avea un interes în ruperea relaţiilor cu Rusia” a comentat Angela Merkel, sâmbătă la Conferința de Securitate din Munchen.
Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, tot în weekend, „Cancelarul german a făcut apel și la cooperare globală pe mai multe probleme importante, precum situaţia din Iran şi prevenirea unei noi crize a migranţilor. Aceasta a pus la îndoială decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul Nuclear cu Iranul şi retragerea trupelor americane din Siria”.
„Singura întrebare este cum ne vom îndeplini scopul comun. O vom face prin încheierea acordului sau prin folosirea avantajului mic pe care îl avem (n.r. prin Acordul Nuclear.)? Este o chestiune tactică”, a declarat Merkel, după ce cu câteva zile înainte, vicepreședintele american Mike Pence a reiterat faptul că țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să se retragă din Acordul nuclear cu Iranul.
„A venit momentul ca partenerii noştri europeni să se alăture Statelor Unite şi cetăţenilor iranieni. A venit momentul ca partenerii noştri europeni să se retragă din Acordul Nuclear cu Iran. Din păcate, unii dintre partenerii noştri europeni nu au cooperat foarte mult. De fapt, au coordonat un efort de a crea un mecanism care să ne anuleze sancţiunile. Este un pas care nu va face decât să ajute Iranul, să slăbească Uniunea Europeană şi va crea mai multă distanţă între Europa şi Statele Unite”, a declarat americanul Pence joi, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema Orientului Mijlociu.