Premierul Israelului, fericit că încă o țară își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim
În ciuda faptului că la nivel economic, evreii răspândiți pe întreaga planetă conduc lumea, „poporul ales al lui Dumnezeu” continuă se se simtă agasat de preconcepțiile oamenilor despre răutățile și suspiciunile asupra intereselor ascunse ale acestora. Recunoscut ca fiind un mare aliat al Statelor Unite ale Americii, poporul evreu consideră că a venit vremea să se întoarcă acasă în Israel și să se pregătească de sosirea biblică a Fiului lui Dumnezeu. Până atunci însă, autoritățile încă mai au de înfruntat prezența musulmanilor în țara pe care o împart de foarte mulți ani. Cum ONU stă cu ochii pe ei, evreii din Israel nu pot să îi izgonească pe arabi cu una cu două, fapt pentru care, accelerează oportunitatea de a fi sprijiniți de alte state super-putere și influența acestora.
Anul acesta, pentru Israel a fost un an cum nu se poate mai bun. Chiar dacă conflictul cu Fâșia Gaza a atins cote maxime iar războiul declarațiilor și al acuzațiilor dintre acesta și Iran s-a întețit, cel puțin pentru premierul Benjamin Netanyahu, 2018 se încheie cu un succes neașteptat. Totul a pornit când actualul președinte al SUA (cel mai puternic lider politic al planetei) a decis că a venit vremea ca America să își mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusaliam. Această hotărâre a inspirat pe mulți admiratori ai „tărâmului tuturor posibilităților” decizând la rândul lor că pot recurge la același gest.
Astfel, în scurt timp, alte două țări au urmat exemplul lui Donald Trump și și-au mutat ambasada la Ierusalim, recunoscând în același timp Iersusalimul ca și capitala Israelului. De altă parte, sub haosul creat de către occidentali, Uniunea Europeană a făcut apel la statele sale membre să nu îndrăznească să se simtă tentate și să își lase ambasadele în Tel Aviv, până când Israelul nu își revolvă singur problemele interne.
Deși are sprijinul Paraguayului, Guatemalei și Statelor Unite, Benjamin Netanyahu consideră că acesta este doar începutul și puțină campanie l-ar ajuta pe premier să convingă mai multe state să ofere credibilitate absolută evreilor ca fiind singurul popor recunoscut al Israelului.
În trecut, mai multe țări de pe glob (în mod deosebit din Africa și America de Sud) au avut ambasadele în Ierusalim însă după războiul intitulat „Yom Kippur” din octombrie 1973, desfășurat între Israel și mai multe țări arabe precum Egipt și Siria, Cote d'Ivoire, Zair (azi Republica Democratică Congo) și Kenya, acestea au rupt imediat relațiile diplomatice cu evreii și au decis să își închidă de urgență ambasadele din Iersualim, mutându-le pentru totdeauna la Tel Aviv. Șapte ani mai târziu, Israelul a votat o lege prin care declara Ierusalimul ca fiind capitala „unită și indivizibilă” a țării, „incluzând astfel partea estică cucerită de acest stat în războiul de şase zile, din iunie 1967, şi din care palestinienii vor să facă capitala statului la care ei aspiră” informează cotidianul.ro.
Această decizie însă a fost declarată „ilegală” de ONU, care la rândul său a cerut țărilor cu ambasadă la Ieusalim să și le mute de acolo. Potrivit agențieii Reuters „Bolivia, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuadorul, Guatemala, Haiti, Panama, Salvadorul, Uruguay, Venezuela şi Olanda s-au supus deciziei ONU”. Ulterior, mai precis în 1984, Costa Rica şi Salvadorul şi-au mutat ambasadele la Ierusalim, dar au plecat din nou de acolo în 2006”.
Dacă în momentul de față, Trump a reușit astfel să împartă clasa politică mondială în două tabere, premierul israelian profită de această situație și face tot posibilul pentru ca tabăra celor mai puțin vulnerabili în fața acestei „epidemii” să se concretizeze în decizia mutării ambasadelor la Iersualim. În acest sens, săptămâna trecută, Netanyahu a luat avionul și a zburat până în Brazilia unde l-a întâlnit pe noul președinte al acesteia, Jair Bolsonaro. Cunoscut ca fiind un mare admirator al politicii lui Donald Trump, Bolsonaro pare că este de acord cu liderul de la Casa Albă și în ceea ce privește capitala Israelului. Astfel, după întâlnirea celor doi, Netanyahu s-a arătat extrem de fericit să împărtășească că noul președinte brazilian i-a spus că nu se pune problema „dacă” Brazilia va muta ambasada de la Tel Aviv și „când”, garantând astfel că gestul în sine este doar o chestiune de timp. „Considerăm Brazilia foarte importantă, mai ales în contextul Americii Latine. Este o schimbare istorică”, a transmis mândru Netanyahu, în timp ce Jair Bolsonaro a conchis: „avem nevoie de aliaţi buni, prieteni buni, fraţi buni, precum Benjamin Netanyahu”.
De altă parte, conform agenției naționale de presă, Mediafax, „decizia lui Bolsonaro reprezintă o schimbare de poziţie în politica externă a Braziliei, care a susţinut mereu soluţia celor două state în conflictul israelo-palestinian”.