Donald Trump critică țările partenere care „profită” de Statele Unite ale Americii în materie de apă
Ajuns la limita răbdării după valul de acuzații și critici asupra deciziei de a retrage trupele militare din Siria, președintele american, Donald Trump a ieșit public la începutul acestei săptămâni pentru a transmite un mesaj extrem de controversat. Dacă până acum, liderul de la Casa Albă considera că pentru a face America măreață din nou, SUA trebuie să se retragă din toate pactele și acordurile încheiate în mod „eronat” în timpul mandatelor predecesorilor săi, de data aceasta ținta acuzațiilor președintelui american au ajuns nimeni altele decât țările aliate pe care acesta le condamnă că profită de super puterea mondială în materie de securitate și relații comerciale. Mai mult, potrivit controversatului lider politic, Trump a promis că această problemă va fi rezolvată numai decât.
„Pentru acei senatori care cred că mie nu îmi place sau nu apreciez să fim aliaţi cu alte ţări, ei greşesc, eu apreciez acest lucru. Însă nu îmi place când aceste ţări profită de prietenia cu Statele Unite, atât din punctul de vedere al protecţiei militare, cât şi la nivel comercial. Noi subvenţionăm armatele multor ţări foarte bogate din lume, în timp ce aceleaşi ţări profită total de pe urma Statelor Unite şi a contribuabililor americani la nivel comercial. Generalul Mattis nu a considerat acest lucru o problemă. Eu cred că este şi o remediez!”, a transmis Donald Trump. Acest mesaj a venit după ce, ulterior, președintele american a precizat că „Arabia Saudită a acceptat acum să aloce, în locul Statelor Unite, fondurile necesare pentru reconstruirea Siriei”.
Dacă Donald Trump a decis acum câteva zile retragerea trupelor militare americane din Siria și în același timp, diminuarea electivelor militare din Afganistan, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidențiali și cu țările aliate, astăzi, această hotărâre spontană a devenit subiectul unor critici nemăsurate. Potrivit lui Trump, această decizie a fost luată imediat după o conversație telefonică cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan care i-ar fi reamintit liderului de la Casa Albă că singurul motiv pentru care există o prezență militară americană în Siria a fost învingerea rețelei teroriste, Stat Islamic. „De ce mai sunteți acolo”? s-ar fi adresat Erdogan lui Trump în timpul convorbirii. Deși Casa Albă, Departamentul de Stat și Pentagonul au refuzat să facă vreun comentariu pe acest subiect, un oficial american a admis că discuțiile la Washington au fost ferme. „Toată lumea l-a îndemnat pe Donald Trump să respingă propunerile Turciei” a comentat acesta.
Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, supărat că este criticat pentru decizia de a retrage trupele americane din Orientul Mijlociu, Donald Trump întoarce criticile către aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO deoarece nu alocă fonduri suficiente pentru securitatea comună. Germania şi Franţa au refuzat să suplimenteze rapid bugetele militare până la nivelul solicitat de Donald Trump”.
Cu toate că însuși Secretarul american al Apărării, James Mattis, a ripostat împotriva deciziei președintelui american, dându-și demisia, Trump continuă să creadă că poate conduce America, făcând politică de unul singur. La finalul săptămânii trecute însă, Senatorul republican și președinte al Comisiei Forțelor Armate din Senatul SUA, Lindsey Graham a cerut organizarea unor audieri în Congresul Statelor Unite pe tema controversatei decizii a liderului american. „Este absolut necesar ca în Congres să fie organizate audieri privind decizia de retragere a trupelor din Siria şi posibil din Afganistan, pentru a înţelege implicaţiile asupra siguranţei naţionale. Mai ales acum, trebuie să auzim din partea Pentagonului care este probabilitatea relansării reţelei teroriste Stat Islamic şi care este situaţia aliaţilor kurzi din Siria” completând cu faptul că afirmațiile lui Trump potrivit cărora Stat Islamic a fost învins, sunt „știri false”.
„Pentru cei care afirmă că reţeaua teroristă Stat islamic a fost învinsă în Siria, aceasta este o declaraţie imprecisă. Au fost afectaţi, au pierdut teren. Îi acord preşedintelui tot creditul din lume pentru schimbarea politicilor faţă de combaterea organizaţiei teroriste Stat Islamic, dar nu cred ideea că teroriştii au fost învinşi. (...) A afirma că au fost învinşi este o exagerare, sunt ştiri false”, a precizat Graham, avertizând în același timp că această retragere „ar putea deschide drumul spre noi atentate precum cele din 11 septembrie 2011”.
Drept răspuns, Donald Trump a transmis: „Mi-a greu să cred că Lindsey Graham s-ar opune salvării vieţilor militarilor şi economisirii a miliarde de dolari. De ce să luptăm noi pentru inamicul nostru Siria prin menţinerea trupelor şi omorârea membrilor Stat Islamic pentru ei, pentru Rusia, Iran şi pentru alţii? A venit vremea să ne concentrăm pe ţara noastră şi să aducem tinerii înapoi acasă!”.