Sub conducerea lui Donald Trump, Statele Unite ale Americii își retrag trupele militare din Siria
Potrivit mai multor teorii ale conspirației, Statele Unite ale Americii au devenit cea mai puternică națiune a planetei datorită a cinci puncte forte pe care și le-ar fi dobândit prin mijloace mai puțin ortodoxe. Influența lor în domenii precum politica, armata, economia, tehnologia și cultura sunt efectele unor eforturi intense de a mușamaliza realitatea, vânzând la suprafață o imagine de erou a lumii care militează pentru pace. În timp ce americanii sunt cei care se arată mereu ca fiind singurii preocupați de siguranța și viitorul planetei, prezența lor pe teritoriul tuturor statelor lumii demonstrează mai degrabă că interesele SUA sunt mai mult decât cele de binefacere.
În fond, nu este prima dată când înșiși foști angajați ai CIA au dezvăluit public faptul că americanii își găsesc mereu scuze pentru a invada societățile care au fost binecuvântate cu cea mai eficientă resursă a manufacturării modernității. Exemple precum Libia, Irak, Vietnam, Venezuela, Pakistan sau Siria stau mărturie unor investigații jurnalistice care au reușit să atragă atenția asupra unor aspecte pe cât de dubioase pe atât de grave, dacă se dovedesc a fi purul adevăr.
Goana americanilor de după petrol a devenit atât de mare încât astăzi, cei care încearcă să îi demaște sunt luați în vizor și prinși în capcane care îi vor transforma în persoane sau instituții fără credibilitate. Potrivit jurnalistului australian, Julian Assange, oricine se încumetă să spună adevărul despre intențiile americanilor și riscă să fie luat în serios, devine automat o amenințare la adresa serviciilor secrete ale Statelor Unite. Conform convingerilor acestuia, oamenii ajung să fie victimele unor șantaje, tâlhării sau chiar dispariții „nevinovate”.
Din „nefericire”, faptul că țările Orientului Mijlociu beneficiază de resurse mari de petrol a atras după sine mai multe consecințe negative decât avantaje. Provocând adesea crize politice, economice sau războaie civile, americanii și-au creat o cărare către teritoriile acestor state justificându-și prezența inopinantă pe pământurile lor prin lupta pentru pace și siguranță. În fond, criticii spun că americanii sunt în stare să calce pe cadavre pentru a obține ceea ce își doresc. Iar conform unor autori moderni, Siria a devenit o țintă necesară pentru SUA.
Chiar dacă în 2011 când așa zisul război al civililor la adresa politicilor impuse de președintele sirian, Donald Trump nu era încă liderul celei mai puternice națiuni ale lumii, la preluarea mandatului acestuia în ianuarie 2017, Siria era deja un câmp de luptă de unde zilnic se auzeau sunetele focurilor de armă. Prinși în mijlocul unor rafale, cetățenii au lăsat totul în urmă și au plecat cu sutele de mii într-un exod care avea să ducă până în Europa, creând pe de altă parte o adevărată criză politică blocului comunitar.
Deși se crede că problemele Siriei au început din cauza dictaturii președintelui Bashar Al-Assad, care și-ar fi supus oamenii la foamete și sărăcie, jurnaliștii de investigație au scos la iveală faptul că cetățenii nu îl învinovățesc pe liderul lor, ci dimpotrivă, aceștia consideră că Assad este victima unui complot fără margini. În realitate, americanii ar fi finanțat crearea unei grupări teroriste căruia i-ar fi cerut să se ridice împotriva lui Bashar Al-Assad acuzându-l de un comportament tiranic. „Din păcate”, planul nu a mers conform așteptărilor americanilor iar președintele sirian nu a fost dat jos de la putere. Sperând că pot câștiga petrolul Siriei într-un timp foarte scurt, sprijinul pe care Assad l-a primit de la Rusia i-a determinat pe americani să treacă la planul B. În timp ce rețeaua teroristă ISIS, răspândea teroare atât în Siria cât și în Europa, liderii politici americani au găsit de cuviință să se autoinvite în țara sirienilor pentru a face pace. Cu toate că public susțineau că luptă împotriva ISIS, americanii nu s-au oprit nici măcar o clipă din a declara că președintele Bashar Al-Assad este un criminal ce trebuie îndepărtat de la putere.
Pe de altă parte, suportul Rusiei și al Iranului le-a încurcat mult planurile americanilor care, neavând încotro, acum se văd nevoiți să accepte faptul că Siria nu poate fi capturată. Astfel, săptămâna aceasta, președintele american a transmis public că pregătește retragerea totală și rapidă a trupelor militare din Siria, „inclusiv a unităților implicate în operațiunile contra rețelei teroriste Stat Islamic”.
„Am învins reţeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezenţa în această ţară în mandatul meu de preşedinte” s-a exprimat Donald Trump într-un mesaj scris și postat pe Twitter. Intenția acestuia a fost confirmată și de Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „Am început readucerea trupelor SUA acasă în contextul tranziţiei spre următoarea etapă a campaniei militare. Statele Unite şi aliaţii sunt pregătiţi să se implice din nou la toate nivelurile pentru a apăra interesele americane oricând va fi necesar şi vom continua să colaborăm pentru a bloca accesul teroriştilor islamişti radicali la teritorii, finanţare şi susţinere”, a spus aceasta.