Statele Unite ale Americii și Mexicul cooperează pentru a gestiona cu succes problema migrației
Luând în considerare relațiile extrem de tensionate dintre Mexic și SUA, vestea că cele două state sunt gata să coopereze pentru a gestiona mai bine situația migranților care vin din America Latină către „tărâmul tuturor posibilităților” sperând într-o viață ca cele promovate de Hollywood, este cu atât mai șocantă cu cât în campania sa electorală, președintele american, Donald Trump a garantat ridicarea unui zid de 2 metri la granița cu Mexicul pentru a împiedica pe străini să-i mai invadeze teritoriile.
Cu toate că astăzi, la granițele Statelor Unite cu Mexicul stau înarmați mii de soldați care păzesc cu strictețe intrarea, președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a discutat ieri telefonic cu preşedintele american despre problema migraţiei, convenind asupra unui program comun privind migrația.
Pentru Trump una dintre cele mai mari strategii de a face America măreață din nou este curățarea Statelor Unite de imigranți și mai ales de cei veniți peste limită din Mexic. Imediat după preluarea mandatului de președinte, liderul de la Casa Albă a semnat directivele pentru construcția zidului de aproximativ 3.200 de km lungime, tăind astfel finanțarea federală pentru municipalitățile și statele îngăduitoare cu imigranșii, cum ar fi San Francisco. Declarând inițial că această operațiune va fi suportată din banii contribuabililor americani, Trump a evidențiat faptul că în final liderii mexicani vor fi cei care vor plăti pentru zidul destinat să pună capăt imigrației de la granița sudică a Statelor Unite.
Cu toate că bugetul a fost unul deloc permisiv cu planurile personale ale lui Trump, la un an după aceasta, președintele american și-a întărit dorința de a lupta pentru ideea pe care o are. Astfel, în luna inauarie a anului acesta, liderul de la Casa Albă a declarat că „zidul rămâne zid, nu s-a schimbat niciodată din prima zi în care l-am conceput. Zidul nu a fost niciodată conceput pentru a fi construit în zone în care există protecţie naturală, cum ar fi munţii sau râurile. Zidul va fi plătit, direct sau indirect, sau prin rambursare pe termen lung, de către Mexic, care are un surplus comercial ridicol de 71 miliarde dolari în raport cu SUA. Zidul în valoare de 20 de miliarde de dolari reprezintă alune în comparaţie cu ceea ce produce Mexicul din SUA. NAFTA este o glumă proastă”.
În vara aceasta, administrația lui Donald Trump a și dat drumul la construcția zidului, în San Diego. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „în jur de 20 de kilometri din gardul din fier improvizat care desparte Statele Unite de Mexic va fi înlocuit cu un zid de două ori mai înalt, care va avea între 5 şi 9 metri. Construcţia va fi dotată inclusiv cu platforme anticăţărare. Lucrarea este realizată de SLSCO, o companie de construcţie din Texas, şi va costa 147 de milioane de dolari”.
„Construcţia zidului din sectorul San Diego este unul dintre proiectele prioritare ale Patrulei de Frontieră“, informa în luna iunie, foxnews.com. „Sub conducerea preşedintelui avem un nou angajament de securizare a graniţelor“, a declarat Ronald Vitiello, reprezentant al Biroului de Vamă şi Protecţie a Frontierelor. „Noul proiect este un punct de pornire important în legătură cu munca noastră de securizare a graniţelor internaţionale“. Pe lângă acest proiect, sunt şi altele în desfăşurare – 3 kilometri de zid în Calexico, California, şi 32 de kilometri în Santa Teresa, New Mexico. „Construcţia acestui nou zid va îmbunătăţi securitatea graniţei, siguranţa şi eficienţa agenţilor Border Patrol, siguranţa publicului, şi va spori atmosfera pentru afaceri şi comerţ în zonă“, a completat Rodney Scott, agent în sectorul San Diego.
După alegerile parlamentare de la începutul lunii noiembrie, când partidul lui Trump a câștigat majoritatea în Senat, dar a pierdut lupta pe care o dorea cea mai mult câștigată (și anume preluarea majorității în Camera Reprezentanților) acesta a adoptat o poziție docilă, declarând că speră să aibă cooperarea Democraților pentru promisiunea pe care a făcut-o alegătorilor în lista sa de obiective electorale.
Crezând că planurile sale îi vor speria pe cetățenii statelor americo-latine să se mai gândească la migrație, Trump a rămas de-a dreptul surprins să vadă că un număr extrem de mare de străini se îndreaptă către SUA, traversând un drum infernal, mergând la pas încă din țările natale. Asigurându-se că nimeni nu va intra ilegal pe teritoriile SUA, președintele american a trimis de urgență un număr de 5.800 de militari înarmați să părzească granițele.
Rezultatul? Când sute de migranţi venind din America centrală au încercat să treacă ilegal frontiera americană pe la Tijuana, în nord-vestul Mexicului, 500 dintre aceștia, printre care femei și copii, au devenit ținta gazelor lacrimogene creându-se un moment de panică nemaiîntlânit.
Între timp, Donald Trump și președintele Mexicului au avut discuție telefonică în cadrul căreia s-a propus posibilitatea creării unui program comun pentru dezvoltarea și crearea de muncă în America Centrală și Mexic, evitându-se astfel nevoia cetățenilor acestora de a mai invada teritoriile SUA.
Potrivit Mediafax, „mii de migranţi trăiesc în adăposturi aglomerate şi în tabere în oraşul de graniţă Tijuana după ce au călătorit din America Centrală pentru a scăpa de sărăcie şi violenţă. Este posibil să fie nevoiţi să aştepte săptămâni sau luni pentru a cere azil în Statele Unite”.