Parlamentul European a votat pentru reducerea poluării cu plastic
Cu ochii pe cei mai importanți factori de risc care amenință securitatea și starea de bine a planetei, liderii politici mondiali abia își mai fac timp și pentru noile studii desfășurate la Universități de prestigiu, în urma cărora reies adevăruri crunte legate de modul în care industria și dezinteresul omului pentru natură, influențează în mod nociv, stilul și media de viață a ființelor umane.
Focusați pe disputele politice în cadrul cărora dreptatea personală este o miză pentru care s-ar putea declanșa și războaie, nu doar conflicte, liderii celor mai importante state ale lumii sunt forțați să mai rezolve și din lista problemelor pe care specialiștii le fac cunoscute. Amenințarea testelor nucleare, migrația, încălzirea globală, traficul de arme, stupefiante și persoane, sărăcia, dezastrele naturale, terorismul, crima organizată și conflictul religiilor sunt doar câteva exemple cu care planeta se confruntă în ciuda faptului că în 2018, stadiul modernității atinse, pare că oferă toate avantajele acesteia pentru a trăi fără nicio problemă. Din păcate, pe cât de mult a evoluat stilul de viață al ființei umane, pe atât de puțin s-a pus interesul pentru protejarea naturii și conservarea elementelor sale.
Astăzi, o nouă problemă amenință planeta. Volumul extrem de mare al cantității de plastic aruncate în mare, determină moartea a mii de specii de pești, provocând aproape un dezastru. Deși se încearcă de mult timp o conștientizare în masă a acestui pericol, abia acum ONG-urile au reușit să atragă cu adevărat atenția autorităților, cerându-le să propună soluții care va combate contaminarea oceanelor cu acest material greu de descompus. Săptămâna aceasta însă, Parlamentul European a dezbătut această temă, luând în considerare propunerea de interdicție a folosirii unor produse din plastic, tocmai pentru a reduce semnificativ popularea determinată de acest material.
Miercuri, reuniți la Strasbourg în plenul Parlamentului European, majoritatea eurodeputaților au votat în favoarea interdicției viitoare pentru anumite obiecte din plastic de unică folosință. Printre acestea, au fost amintite materialele de pescuit, bețișoarele de urechi, tacâmurile, paiele de plastic, pahare și farfuriile. Mai precis, potrivit informațiilor postate de agenția națională de presă, Agerpres, „măsurile decisive votate miercuri, interzic începând cu 2020 sau 2021 punerea pe piață a mai multor tipuri de produse. Statele membre trebuie să adopte planuri naţionale pentru reducerea plasticului din ambalajele alimentare, iar pană în 2025 sunt obligate să retragă 95% din plasticul de unică folosinţă de pe piaţă. La rândul lor, producătorii vor trebui să plătească pentru colectarea ambalajelor de plastic şi vor primi ajutor pentru a dezvolta modalităţi alternative de ambalare. Produsele ce conţin plastic vor fi etichetate pentru informarea consumatorilor despre impactul de mediu şi despre modalităţile de reciclare”.
Această măsură vine în urma propunerii Comisiei Europene, când în luna mai a acestui an, s-a sugerat interzicerea a circa zece categorii de produse de uz cotidian, ele însele reprezentând 70% din deșeurile ajunse în oceane sau pe plaje. Tot potrivit acestei instituții europene, se recomanda ca tacâmurile, farfuriile, paiele, bețișoarele pentru urechi, bețișoarele pentru amestecat băuturile sau bețele de plastic pentru baloane să fie confecționate din materiale mai durabile.
Înscrisă într-un text adoptat la mijlocul acestei săptămâni cu o majoritate largă (571 de voturi pentru, 53 împotrivă și 34 de abțineri), măsura propusă și dezbătută de Parlamentul European reunit la Strasbourg a beneficiat și de adăugarea în listă a unor produse precum ambajalele de fast-food realizate din polistiren sau a produselor oxoplastice, presupuse biodegradabile, dar care în realitate, se rescompun în microparticule de plastic.
„În fiecare minut, o tonă de plastic este deversată în oceanele noastre, în pofida lobby-ului masiv al industriaşilor din domeniul plasticului. Nimeni nu moare dacă îşi bea băutura fără pai, dar câţi peşti nu au murit din cauza unor astfel de obiecte din plastic?” a transmis eurodeputata ecologistă Michele Rivasi, parte din grupul S&D Christine Revault, după ce și-a exprimat satisfacţia pentru acest vot extrem de important.
În același spirit de mulțumire, eurodeputata PNL Adina Vălean, președintă a Comisiei pentru mediu a Parlamentului European, a subliniat: „poluarea cu plastic de unică folosinţă este costisitoare nu numai economic, ci şi din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei, pentru că plasticul din apele curgătoare şi cel din mări şi oceane, în cantităţi din ce în ce mai mari, ajunge până la urmă în produsele pe care le consumăm. De aceea, acest raport a atras multă atenţie dinspre politicieni, ONG-uri şi cetăţeni. Am primit, personal, sute de mesaje pe acest subiect. Din calculele actuale, dacă se iau măsurile votate azi în plen, până în 2030 vorbim de o reducere cu un sfert a poluării cu plastic din ape, o economie de 3,4 milioane de tone de CO2 şi o economie de bani de 22 de miliarde provenită din costurile de mediu pe care plasticul de unică folosinţă le generează”.