Germania cere restul statelor UE să oprească exporturile de armament către Arabia Saudită, consecinț
Odată cu atingerea unui nivel ridicat de evoluție, dintr-un colț în altul al planetei a crescut și setea de putere, succes și influență a unor lideri mai mult sau mai puțin cunoscuți. Totodată, interesul unor jurnaliști de investigație resimte responsabilitatea de a scoate la suprafață mijloacele ilegale și imorale prin care se obțin foloase necuvenite și succesul care propulsează anumite personalități sau instituții la rang de „situații dubioase”.
Din păcate, astăzi, realitatea este una pe cât se poate de cruntă, iar pentru că ritmul cu care se investește în competiția mondială este unul extrem de accelerat, cazurile de amenințare, torturare, dipariție sau ucidere a jurnaliștilor de investigație au devenit la fel de dese precum numărul situațiilor investigate. Numai în Uniunea Europeană, investigând corupția la nivel înalt, trei jurnaliști (Slovacia, Malta și Bulgaria) au fost uciși cu sânge rece.
Cel mai recent caz însă a bulversat întreaga opinie publică. După ce a fost convocat la o întâlnire în consulatul Arabiei Saudite din Turcia, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi ar fi fost torturat, ucis și tăiat în bucăți chiar în interiorul instituției. Cu toate că logodnica sa îl aștepta afară în mașină, nu există nicio dovadă că Jamal ar mai fi ieșit viu din consulat ci, potrivit înregistrărilor video și audio, există suspiciunea că părțile trupului său au fost transportate în mai multe valize și urcate într-o dubă neagră.
Încă aflat sub anchetă, cazul lui Jamal Khashoggi a cutremurat o lume întreagă ce se întreabă acum, care este prețul adevărului. Suspectând că însăși saudiții l-au ucis în consulatul din Istanbul, Germania a decis să oprească exporturile de armament către Arabia Saudită, îndemnând și celelalte state ale Uniunii Europene să procedeze la fel.
Drept consecință a uciderii jurnalistului saudit, ministrul german de Economie, Peter Altmaier a declarat la începutul acestei săptămâni că țara sa oprește exporturile de armament către Arabia Saudită și se așteaptă ca și celelalte state ale blocului comunitar să îi urmeze exemplul. Potrivit datelor ofiiale, numai în acest an, guvernul german a aprobat exporturi de arme în valoare de peste 400 de milioane de euro în Arabia Saudită, devenind astfel al doilea cel mai mare beneficiar de armament german, după Algeria.
Șocați de cât de departe s-au ajuns cazurile în care jurnaliștii de investigație sunt forțați să nu dezvăluie adevărul cetățenilor, germanii au hotărât să pedepsească oroarea comisă de saudiți, prin restrângerea relațiilor cu aceasta. Cu toate că până în acest moment Riadul s-a angajat în mai multe tentative de a explica disparția jurnalistului, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, catalogând uciderea acestuia ca fiind „o greșeală gravă”, adevărul este condamnat la tăcere, fapt pentru care cele mai multe supoziții se îndreaptă către uciderea acestuia și suspiciunea că înșiși saudiții ar fi autorii. Privind explicația Riadului ca fiind una „nesatisfăcătoare”, mai mulți lideri mondiali cer să se facă lumină în acest caz, iar vinovații să plătească.
Între timp, Cancelarul german, Angela Merkel nu poate sta cu mâinile în sân și solidară cu cea mai apropiată variantă de adevăr, a decis să intervină asupra relației dintre țara pe care o conduce și Arabia Saudită. Potrivit lui Altmaier, un aliat apropiat al lui Merkel, prima reacție a Germaniei este cea de a opri exporturile de armament. „Guvernul este de acord că nu vom mai aproba viitoarele exporturi de arme, cel puţin pentru moment, pentru că vrem să ştim adevărul”, a transmis Altmaier pentru postul ZDF. Totodată acesta a declarat că și restul statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să oprească exporturile de arme în Arabia Saudită pentru a pune presiune pe aceasta. „Pentru mine ar fi foarte important să adoptăm o poziţie europeană comună. Consecinţele nu vor fi pozitive dacă noi oprim exporturile de arme, iar alte ţări ne iau locul”, a explicat acesta.
Mai mult, potrivit adevarul.ro „oficiali germani de rang înalt au cerut directorului general al Siemens, Joe Kaeser, să se retragă de la o conferinţă pentru investiţii care va avea loc în Arabia Saudită în această săptămână”.
Dacă pentru Germania, al doilea cel mai important client în privința exporturilor de armament este Arabia Saudită, pentru americanii, saudiții sunt numărul 1. Cel mai mare exportator de arme din lume, Statele Unite ale Americii aprovizionează cu armament un număr de 98 de țări dintre care, primul și cel mai important client al său rămâne Arabia Saudită. „Conflictele violente la scară largă din Orientul Mijlociu precum și îngrijorări în privința drepturilor omului au generat dezbateri în Europa Occidentală și în America de Nord privind restricții în vânzarea armelor. Cu toate acestea, SUA și statele europene rămân principalii exportatori de arme pentru regiune, iar 98% dintre armele importate de Arabia Saudită vin de la aceste surse”, a declarat Pieter Wezeman, un cercetător senior al programului de cheltuieli militare și pentru armament al Sipri.