Europol extinde cooperarea internațională împotriva terorismului
Cu toate că planeta beneficiază de avantajul revoluției tehnologice și efectele sale extraordinare asupra tuturor domeniilor parte a societăților sau a cetățenilor, riscul unor amenințări a crescut și mai mult în ultimii ani. Dorința de a descoperi, inventa și evolua, a transpus oamenii într-un proces atât de solicitant psihologic și emoțional încât strălucirea rezultatelor finale, i-a făcut să uite de consecințele la care se supun deranjând natura sau provocând lista de nevoi umane, aducând-o la un rang peste puterile sale.
Cu toate că astăzi, a tranzita planeta de la un capăt la altul este doar o chestiune de ore, medicina, psihologia, credința, nutriția, afacerile sau comunicarea fiind domenii deja amprentate cu potențialul excepțional al evoluției și modernismului, deschiderea largă către nou înseamnă nu doar posibilitatea ca oamenii să se bucure de avantajele puse la dispoziție de către concepțiile unor persoane cu o capacitate uluitoare de a vedea lucrurile, dar în același timp, a născut și o vulnerabilitate inimaginabilă. Odată cu persoanele care tranzitează societățile dezvoltate sau nu, pătrund pe teritoriile gazdă și anumiți factori care au puterea de a distruge nucleul de bază al acestora. Terorismul, bolile, traficul de arme, persoane sau stupefiante sunt doar câteva dintre elementele ingrediente ale pericolului cu care 2018 poate fi caracterizat.
Astfel, deși planeta este într-o goană nebună, oamenii săi concurând pentru poziții de lideri ai opiniei publice și făcând parte dintr-o competiție mai degrabă psihologică decât una materială, nici brandurile, personalitățile publice, liderii politici, instituțiile, ONG-urile sau parteneriatele internaționale nu se pot sustrage amenințărilor care se instalează cu succes în perimetrul mediului din care fac parte.
Cu toate că lista factorilor de risc este una foarte lungă, potrivit specialiștilor, terorismul și posibilitatea unor atacuri și crime organizate sunt elementele pe care autoritățile le iau cel mai în serios atunci când vine vorba de securitatea națională sau chiar continentală.
Țintă a mai multe atacuri teroriste, Europa vrea să învețe din trecut și preferă să meargă pe strategia prevenirii decât pe cea a tratării, fapt pentru care, autoritățile sunt în plină alertă chiar și atunci când nu există niciun fel de amenințare directă. Profitând de faptul că au o oarecare experiență, iar în ultimele luni, lista de probleme cu care se cofruntă bătrânul continent sunt mai degrabă unele de ordin politic și administrativ, liderii în protecția și securitatea europeană au decis că este momentul potrivit pentru a desfășura mai multe simulări de cazuri de terorism și crime organizate pentru a se dezvolta capacitatea organizațiilor competente de a se confrunta cu success în posibile situații criză.
Beneficiind de o alianță economico-administrativă din care, în momentul de față, fac parte 28 de state membre, Europa se bucură de avantajele pe care le oferă blocul comunitar chiar dacă, în ultimii doi ani, cea mai mare criză umanitară de după cel de-al Doilea Război Mondial încearcă să zdruncine relațiile interne ale acesteia. Cu toate că nu deține o armată unică europeană care să apere țările UE în caz de conflicte militare sau război, bătrânul continent are parte de o organizație al cărei scop este combaterea criminalității. Cu sediul la Haga (Olanda), Europol preia sarcinile poliției naționale din fiecare stat al Europei în caz că o anumită activitate criminală depășește limita granițelor națiomale. Practic, se desfășoară un schimb continuu de informații de la nivelul național până la cel internațional, care cad apoi în sarcina Interpolului.
Principalele atribuții ale Europolului sunt comprimate în combaterea terorismului, comerțului cu arme, droguri, copii folosiți în scopuri pornografice și încercarea legalizării banilor rezultați din afaceri ilegale. Cu o activitate de 19 ani, această organizație independentă a Uniunii Europene a semant la jumătatea acestei săptămâni un acord cu rețeaua forțelor speciale de poliție ATLAS, urmărind o cooperare internațională în caz de „luări de ostatici, răpiri sau terorism” în Europa (astfel spus, în cele 28 de state membre, plus Islanda, Norvegia și Elveția).
Potrivit agenției de presă, Agerpres, „semnarea acordului a avut loc în marja unei serii de exerciţii antiterorism la scară extinsă în mai multe regiuni europene. Aceste exerciţii includ diferite scenarii, printre care deturnarea unui avion la Madrid şi o luare de ostatici în masă la metroul din Varşovia”.
Conform declarațiilor directoarei executive a Europol-ului, Catherine De Bolle, acest acord va aduce „o valoare adăugată la pregătirea forţelor de ordine şi va permite sporirea securităţii tuturor cetăţenilor europeni".
„Remarcăm o creştere în amploare a fenomenului crimei organizate în Europa şi vedem şi ameninţarea terorismului. Trebuie deci să avem în orice moment un răspuns eficient al forţelor de ordine. După exerciţii putem face o evaluare şi să stabilim ce putem ameliora data viitoare pentru a fi şi mai bine pregătiţi pentru a răspunde tuturor acestor ameninţări”, a completat Catherine De Bolle.