Alegeri de maximă importanță în Turcia! Cetățenii au decis soarta lui Recep Erdogan
Dacă până în data de 15 iulie 2016, Turcia obișnuia să fie o țară cu un accentuat aspect în politica externă, reprezentând astfel un partener extrem de puternic în relațiile internaționale, lovitura de stat eșuată a schimbat cu totul fața acesteia. De teama de a nu fi înlăturat de la putere, suspectând intenții mârșave, acuzându-și rivalul Gulen Fethullah, de cooperare cu un număr impresionant de cetățeni turci cu drept de „decizie”, efectuând arestări în masă, curățând Turcia de „buruieni” prin închiderea a mii de polițiști, profesori, jurnaliști, judecători, funcționari publici dar și declarându-se stăpânul suprem al turcilor, președintele Recep Tayyip Erdogan revoluționează Turcia după bunul plac.
În timp ce acțiunile sale disperate i-au atras o serie de critici și acuzații atât de la ONU cât și de la Uniunea Europeană, organizații care punctează atitudinea și comportamentul drastic al lui acestuia față de niște măsuri urgente fără precedent, ajungând chiar și la încălcarea dreptului omului, Erdogan refuză să asculte vocile din afara țării sale și mai hotărât decât niciodată, declară război tuturor celor care sunt împotriva lui.
Pentru a se asigura că Turcia rămâne pe mâini bune iar acțiunile sale nu îl vor condamna la ani grei de închisoare, Erdogan a apelat la modificarea Constituției și decizia de a desfășura alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. Dorind să câștige totul, Recep Tayyip Erdogan mizează pe faptul că cetățenii îi vor susține candidatura, votându-l ca fiind unicul protector cu potențial de salvator al Turciei în vremurile grele pe care planeta le traversează în secolul XXI. În ciuda faptului că pentru cea mai înaltă funcție din stat s-au mai înscris și alți contra-candidați, Erdogan a intuit că personalitatea sa hotărâtă va lua totul, iar turcii vor deveni în curând națiunea al cărui lider „taie și spânzură” pentru binele lor. De teama unor nereguli electorale dar și de posibilitatea ca Erdogan să câștige un alt mandat prezidențial devenind astfel, un dictator fără control, Europa a stat duminică, 24 iunie, cu ochii țintiți pe alegerile de maximă importanță în Turcia.
Deși în repetate rânduri și-a reconfirmat intenția de a aderare la Uniunea Europeană, liderii de la Bruxelles nu văd cu ochi buni noua atitudine a lui Recep Erdogan, fapt pentru care ultimatumurile pe care i le-a dat de-a lungul ultimilor doi ani, au pus blocul comunitar într-o tabără separată de Turcia. Apropierea acesteia de către Rusia, Iran și Siria nu face altceva decât să instige opinia publică la adoptarea unei mentalități conform căreia Turcia se vrea a fi revoluționarul care nu mai acceptă nimic și care își va apăra drepturile cu orice preț. În acest sens, alegerile parlamentare și prezidențiale anticipate de ieri, au fost privite atât cu emoții cât și cu suspiciuni de fraudă.
Entuziasmat și sigur că turcii îl vor realege în calitate de președinte, Recep Erdogan vrea să transforme Turcia într-un stat aparte, condus de propriile principii pe care le vede literă de lege. Astfel, în timp ce prezența la urne a fost de 87%, la prima oră a zilei de astăzi, mass media turcă puncta faptul că Erdogan a câștigat scrutinul prezidențial chiar din primul tur, ceea ce înseamnă că președintele a fost ales cu peste 50% din voturi, încă din prima rundă. Conform Mediafax, „Recep Tayyip Erdogan, susţinut de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, dreapta/conservator), a obţinut 52,6% din voturi, arată rezultatele anunţate după numărarea a 96% din buletinele de vot. Principalul adversar al lui Recep Erdogan, Muharrem Ince, unul dintre liderii Partidului Popular Republican (CHP, centru-stânga), a obţinut 30,7%. Selahattin Demirtas a obţinut 8,04%, iar Meral Aksener 7,43%”.
După cum era de așteptat, victoria lui Erdogan încă din primul tur de alegeri este văzută cu suspiciune, având învedere că acțiunile președintelui din ultimii doi ani au atras numeroase critici chiar și de la cetățenii turci. În acest sens, principalul adversar, Muharrem Ince acuză nereguli electorale, menționând că nu au fost numărate toate buletinele de vot. Acesta le-a cerut observatorilor trimiși de partidul său, să nu părpsească niciuna din secțiile de votare.
Surprinzător sau nu, rezultatele alegerilor parlamentare clasează Alianța Populară (alcătuită din formațiunea lui Recep Erdogan, Partidul Dreptății și Dezvoltării) și Mișcarea Naționalistă) pe primul loc în scrutin, cu un procent de 53,7% din voturi. În timp ce numărătoarea celor peste 56 de milioane de voturi ale cetățenilor turci continuă să aibă loc pe parcursul dimineții zilei de luni, Erdogan a început deja să sărbătorească cu mare fast consolidarea puterii și șansa care i-a fost acordată în vederea implementării unui nou sistem constituțional prezidențial, permițându-i să elimine postul de prim-ministru și să centralizeze puterea prin funcția de președinte.