“Statele Unite nu vor deveni tabăra de imigranți”
Deși revoluția tehnologică, industrială și a comunicării au adus un aport excepțional stilului de viață, oamenii nu se pot bucura pe deplin de avantajele lumii moderne, fie pentru că progresul planetei a venit la pachet cu o serie de efecte secundare care pun preț pe libertatea ființei umane, fie din cauza atitudinii naționaliste a unor importanți lideri politici, care au ales să își închidă frontierele în fața valului de migranți. Libertatea de circulație a survenit rapid formelor extraordinare de evoluție, însă amalgamul de culturi în cadrul unui teritoriu gazdă a determinat de-a lungul timpului discrepanțe uriașe între identitatea națională a țării de dinainte de oaspeți și după sosirea acestora. De altă parte, acest avânt al călătoriilor impulsionate de diverse motive a lăsat descoperite țările natale, crescând numărul populației statelor dezvoltate.
În timp ce teritoriile cu din ce în ce mai puțini locuitori, forța de muncă sau natalitatea devin ținte ale sărăciei și corupției, statele cu putere economică, politică și armata își cresc forțele sub influența unui număr considerabil al resursei umane. Cu toate acestea însă, numărul de migranți a explodat atât de mult începând cu 2015 încât valul de persoane care pătrund pe noi teritorii nu mai poate fi considerat un avantaj, ci dimpotrivă, un factor de involuție și cauza a unei serii de probleme interne. Dacă Europa a devenit în ultimii 2 ani și jumătate casa a milioane de suflete refugiate din calea războiului, violențelor și persecuțiilor, noul președinte al Statelor Unite a ținut să precizeze clar încă din timpul campaniei sale electorale faptul că SUA nu va accepta să facă aceeași greșeală și vrea să pună punct invaziei de migranți. De o parte forțați de împrejurări ca să își salveze viețile și pe de alta, pur și simplu aflați în căutarea unei vieți mai bune, refugiații și migranții au reușit să schimbe atitudinea șefilor de stat ai lumii, împărțindu-i în două tabere: pro libertatea de circulație și anti-străini.
Dacă la invitația “cu brațele deschise” a Cancelarului Germaniei, Angela Merkel, milioane de refugiați au pătruns pe teritoriul Europei declanșând cea mai mare criză umanitară de după cel de-al Doilea Război Mondial, situația conflictuală născută în urma dezacordului distribuirii acestora în cote obligatorii statelor membre ale Uniunii Europene a atras la nível internațional, o imagine negativă asupra circulației și a fenomenului de migrare. În timp ce statele membre UE s-au împărțit deja în două tabere (unele susținând preocuparea pentru semenii săi, altele fiind absolut convinse ca imigranții sunt un factor de dezmembrare a identității și uniunii statelor gazdă), în plan extern, Donald Trump este sigur că sub mandatul său ca președinte al Statelor Unite ale Americii, migrația își are sfârșitul. Sub deviza “să facem America măreață din nou”, Trump își concentrează eforturile pentru a restrânge granițele și a înlătura orice șansă ca străinii să mai pătrundă în America.
Comparându-și politica cu cea a europenilor, Trump a ținut să reconfirme la începutul acestei săptămâni faptul că “SUA nu vor deveni o tabără pentru migranți”, susținându-și toleranța zero față de imigrația clandestină de la frontieră. “SUA nu vor deveni o tabără pentru migranți și nu vor deveni un centru de primire a refugiaților. Dacă vă uitați ce se petrece în Europa, dacă priviți ce se petrece în altă parte, nu putem lăsa ca aceasta să se întâmple în SUA. Nu sub ordinele mele” a comentat președintele american, asigurând că “trista situație a copiilor separați de părinții lor fără documente de identitate ar putea fi rapid reglementată dacă Congresul ar vota o lege asupra imigrației”.
În același ton, ministrul justiției american, Jeff Sessions, aprobă politica președintelui, susținând aceeași toleranță zero a administrației Donald Trump. “Nu vrem să separăm copiii de parinții lor. Dar, de asemenea, nu vrem nici ca adulții să își aducă copiii în mod legal, punând acești copii în pericol. Vrem să fim o țară a legii sau vrem o țară fără frontiere. Unul din motivele pentru care poporul american l-a ales pe președintele Donald Trump era pentru a pune capăt anarhiei la frontiera noastră sudică. Autoritățile americane muncesc din greu pentru a avea grijă mereu de copii în mod corect. Dacă noi construim un zid, dacă noi adoptam legi, dacă noi completăm unele lacune, nu vom mai avea de a face cu aceste alegeri teribile” a precizat acesta.
Folosindu-se de exemplul Mexicului și al celor 2.000 de copii separați de părinții lor deoarece aceștia au fost arestați pentru că intraseră ilegal în SUA, președintele american, Donald Trump a criticat politica fostului președinte democrat, Barack Obama.