Rusia precizează că aderarea Ucrainei în NATO va destabiliza Europa
De parcă nu erau de ajuns problemele Uniunii Europene declanșate o dată cu cea mai mare criză umanitară de după cel de-al doilea război mondial, astăzi, chiar și restul statelor care nu sunt parte din blocul comunitar par a fi amenințate de pericolul de a fi afectate de politica relațiilor internaționale. Dacă până în primăvara lui 2015, Europa părea un continent liniștit, țintindu-și privirea către Statele Unite ale Americii și problemele sale cu teroriștii, imediat după ce sute de mii de refugiați din Siria și Irak și-au riscat viețile pentru a găsi un ajutor în guvernele statelor bine dezvoltate de aici, Uniunea Europeană a devenit una dintre cele mai vulnerabile alianțe ale momentului. Situația extrem de vulnerabilă cu Marea Britanie, Turcia și Rusia a atins un apogeu atunci când noul președinte american a ales să fie direct și să demaște toate greșelile liderilor din spatele instituțiilor europene, acuzați că vor să conducă într-un mod abuziv și plin de interese, statele membre. De altă parte, imaginea negativă pe care a început să o manifeste blocul comunitar a determinat o scădere bruscă de încredere din partea țărilor care încă nu sunt membre UE. Luptând din răsputeri să își recâștige poziția, membrii blocului comunitar sunt axați mai degrabă pe relațiile din interiorul alianței decât pe încercarea de investi în câștigarea noilor parteneriate. Privind cu suspiciune la ceea ce se întâmplă la nivel politic, Ucraina resimte faptul că UE îi ține partea în lupta cu Rusia (acuzată că a anexat cu forța un teritoriu ucrainian) însă problemele blocului comunitar nu îi asigură suficientă atenție și protecție, fapt pentru care, siguranța militară devine o prioritate. Având nevoie de ajutor extern pentru a putea înfrânge un „inamic” de mărimea Rusiei, Ucraina apelează la ajutorul americanilor. Aderarea la NATO ar reprezenta pentru Ucraina un scut rezistent cu ajutorul căruia va putea să facă față amenințărilor din est. De altă parte, Rusia nu vede cu ochi buni o astfel de apropiere și transmite că dacă Ucraina va adera la NATO, Europa va fi destabilizată.
Rivalitatea dintre Rusia și Ucraina a început din momentul în care Peninsula Crimeea a decis să își ceara independența față de guvernul ucrainian pentru a putea să adere de bună voie la Rusia. Din păcate, Ucraina nu a acceptat niciodată această independență iar momentul în care Crimeea s-a alipit Rusiei nu a reușit decât să stârnească și mai multă furie pe ruși, acuzați de manipulare și preluare a unui teritoriu cu forța. Deși Peninsula Crimeea a fost parte din Rusia între 1783 și 1954, Ucraina nu a vrut să accepte faptul că Rusia și-a dorit-o înapoi după mai bine de 60 de ani. Cu atât mai mult, pentru că Uniunea Europeană era deja influențată de către americani să urască Rusia, în situația Ucrainei, liderii blocului comunitar nu vor să accepte această anexare „suspectă”, fapt pentru care nu vor să recunoască nici independența Crimeei.
Deși Ucraina este din ce în ce mai înverșunată să recupereze Crimeea, există totuși și oameni politici care cred că Rusia are dreptate. Fosta candidată la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen a declarat că în opinia ei. Crimeea este parte integrantă a Federației Ruse. „Eu nu cred absolut deloc că a fost o anexare ilegală: a fost un referendum, iar locuitorii din Crimeea au vrut să se alăture Rusiei. Nu văd ce justifică punerea la îndoială a referendumului”. Astăzi însă, „războiul” dintre Rusia și Ucraina pare fără sfârșit. Pentru că nu poate sta cu gândul că au pierdut peninsula Crimeea, ucrainienii strigă după ajutor internațional pentru a-și putea înfrânge dușmanul politic. Dacă Uniunea Europeană nu pare într-o formă „maximă” acum, singura opțiune rămâne aderarea la NATO. În timp ce puterea primei alianțe reprezenta mai degrabă un ajutor legislativ, NATO conferă stabilitate militară, fapt care împlinește nevoia urgentă a Ucrainei de a lupta împotriva Rusiei pentru a-și recupera teritoriul pierdut în 2014. În acest sens, președintele ucrainian, Petro Poroșenko a declarat că până în anul 2020, dorește să facă Ucraina parte din NATO. „Ucraina și-a definit clar viitorul politic și în domeniul securității. Am arătat clar că vrem inițierea discuțiilor pe tema unui program de aderare” a transmis acesta. De cealaltă parte, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat că Alianța Nord-Atlantică este mai mult decât încântată de această dorință și că va furniza Ucrainei noi echipamente pentru a ajuta la identificarea autorilor atacurilor cibernetice.
Cum era de așteptat, Rusia nu vede cu ochi buni această colaborare, opunându-se vehement aderării Ucrainei la alianța condusă de cel mai mare rival al său pe care îl acuză de manipulare mondială și încercări exasperate de a construi un baraj ce ține țara blocată, folosindu-se de toate statele membre NATO care fac frontieră cu Rusia. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „administrația Vladimir Putin a exprimat preocupare în legătură cu intenția Ucrainei de a adera la NATO, avertizând că o decizie de acest fel ar afecta stabilitatea Europei”. „În privinţa problemei cu Ucraina şi NATO, Rusia nu este afectată direct, dar este preocupată în mare măsură. Timp de mulţi ani, Rusia a exprimat îngrijorare privind extinderea infrastructurii NATO spre frontierele noastre. Admiterea Ucrainei ar putea fi un nou pas în această direcţie, dar o astfel de hotărâre nu va contribui în niciun caz la consolidarea stabilităţii şi securităţii în Europa” a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.