In ciuda UE, Ungaria construieste linii de aparare pe granite impotriva migrantilor
Ungaria luptă pe toate fronturile pentru a-şi impune deciziile privind problematica migranţilor. În ciuda tuturor avertismentelor europene, premierul ungar Viktor Orban a cerut consolidarea măsurilor de securizare a granițelor Ungariei în contextul afluxului de migranți către Europa și a reafirmat că miniștrii apărării și afacerilor interne ungari au primit dispoziții de a face pregătiri pentru construirea unei linii de apărare de-a lungul graniței cu România, relatează MTI. Mai mult decât atât, premierul ungur a anunţat că în ţara sa se va organiza un referendum privind cotele de migranţi şi că, numai în funcţie de voinţa poporului va primi un anumit număr de refugiaţi.
„Noi unități de trupe au fost trimise la graniță, poliția este în așteptare în districtele Bacs-Kiskun și Csongrad, iar miniștrii apărării și de interne au primit dispoziții să facă pregătiri pentru construirea unei linii de apărare de-a lungul graniței Ungariei cu România. Dacă trebuie, ne vom apăra granița pe întreaga sa lungime, din Slovenia până în Ucraina”, a spus șeful executivului ungar. El a subliniat că Ungaria este un stat suveran și un cetățean străin poate intra pe teritoriul ungar numai dacă respectă legile acestei țări. „Viitorul Europei nu este periclitat în principal de migranți, ci de liderii politici, economici și intelectuali care încearcă să reconfigureze Europa și pe europeni”, a adăugat șeful guvernului de la Budapesta.
În opinia sa, migrația poate fi stopată, dar problema este aceea că Uniunii Europene îi lipsește voința de a se proteja singură. „Este prea târziu pentru Bruxelles să înțeleagă că este crucial să confrunți realitatea în loc să visezi în continuare. Realitatea este aceea că o lume a „societăților paralele” este în construcție în multe țări europene de ceva timp și aceste societăți au suprimat „lumea nostră” pentru că nou-veniții nu au deloc dorința de a prelua modul nostru de viață, întrucât ei cred că al lor este mai potrivit”, a mai spus Orban.
Viktor Orban a lăudat eficienţa poliţiei române în a gestiona grupurile de migranți care au ajuns în ultimele săptămâni la granița dintre Ungaria, Serbia și România. Problema devine serioasă deoarece numărul imigranților care încearcă să intre ilegal din Serbia în Ungaria este din nou în creștere, poliția reținând în ultimele zece zile în medie 110 imigranți zilnic, a precizat un oficial al poliţiei. El a spus că 500 de persoane au încercat să intre ilegal în Ungaria în ianuarie, în timp ce poliția de frontieră a reținut 650 până la 15 februarie. Conform unor informații din Serbia, aceasta s-a confruntat cu un aflux săptămânal de 16.000 de imigranți în ianuarie și de circa 7.000 în februarie.
El a mai reamintit datele recente ale Organizației Internaționale pentru Migrație, care arată că peste 110.000 de imigranți au intrat în Europa în acest an până la 22 februarie, majoritatea prin Grecia.
De asemenea, ministrul justiției, Laszlo Trocsanyi, a anunţat, într-o conferință de presă, că referendumul ungar cu privire la planul european de relocalizare a refugiaților între țările membre ale Uniunii Europene ar putea fi organizat cel mai devreme în termen de 150 de zile. „Cel mai scurt termen posibil (pentru organizarea referendumului – n.r.) este de 150 de zile, iar cel mai lung, de 250 de zile”, a indicat ministrul, referindu-se la procedurile juridice care trebuie urmate. În aceeași conferință de presă, ministrul justiției a acuzat Uniunea Europeană că își încalcă mandatul prin încercarea de a impune cote de relocalizare statelor membre. „Opinia noastră este că UE nu are nicio autoritate de a ordona așezarea obligatorie a unor persoane într-o țară anume. UE nu are o astfel de jurisdicție”, a subliniat Laszlo Trocsanyi.
Reprezentanţii Comisiei Europene au declarat că „nu înțeleg” decizia Budapestei de a organiza acest referendum, în condițiile în care programul de repartizare de refugiați a fost hotărât printr-un „proces decizional asupra căruia au căzut de acord toate statele membre, în virtutea tratatelor (europene)”. Circa 8 milioane de alegători vor fi chemați să răspundă la întrebarea: „Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni ne-ungari în Ungaria fără aprobarea parlamentului ungar?”. În mai 2015, 63% dintre unguri și-au exprimat opoziția față de programul de relocalizare al UE, doar 27% declarându-se în favoarea mecanismului. Pentru ca referendumul să fie declarat valid, rata de participare trebuie să fie de cel puțin 50% din numărul celor înscriși pe listele electorale.