16 state UE au renunţat la doze suplimentare de vaccin anti-Covid de la Moderna
Pandemia de coronavirus și nevoia urgentă ca lucrurile să revină la normal, după mai bine de un an de când planeta s-a mutat în izolare de frica acestui virus misterios, îi determină pe liderii europeni să lase conflictele geopolitice deoparte și să se concentreze pe salvarea vieților umane. Astfel, în ciuda faptului că liderii de la Bruxelles au făcut apel la premierii țărilor membre cerându-le să nu se grăbească și să dea undă verde vaccinurilor neautorizate încă pe teritoriul UE, Ungaria, Cehia și Slovacia nu au mai putut aștepta până când Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va aproba și alte seruri în afară de cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Întârzierile acute de livrări la dozele promise de aceste companii, au adus multe critici la adresa Bruxellesului și modului în care acesta se implică în lupta împotriva noului coronavirus.
Fiind nevoie de mai multe vaccinuri disponibile, Italia a decis să producă serul rusesc, Sputnik V - neautorizat încă de EMA. Pe pe fondul unor discuţii suplimentare cu Germania şi Franţa, firma Adienne Pharma & Biotech SA a semnat un acord pentru a produce vaccinul rusesc Sputnik V împotriva Covid-19 la facilitatea sa de producţie din regiunea Milano.
Potrivit lui Francesco Di Naro, fondatorul şi preşedintele acestei companii cu sediul în Elveţia, acordul semnat de Adienne Pharma & Biotech SA cu fondul suveran al Rusiei, RDIF, este primul acord de producţie în Europa pentru vaccinul Sputnik V. Cu toate că Rusia a fost prima țară din lume care a aprobat utilizarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, faptul că rușii au sărit peste mai multe teste clinice a adus neîncrederea lumii în serul său. Totuși, săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, După anunţ, autorităţile ruse au spus că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.
“Sunt multe regiuni din Italia care sunt entuziasmate la ideea de a primi vaccinul Sputnik, pe care vor de asemenea să îl producă. Avem un parteneriat în Germania şi discutăm de asemenea cu mai multe companii franceze. Estimez că producţia în Italia ar putea demara în luna iunie. Calendarul va depinde însă de obţinerea aprobărilor necesare din partea organismelor italiene de reglementare”, a declarat duminică directorul fondului suveran al Rusiei, Kirill Dmitriev pentru postul italian de televiziune Rai3.
În marea cursă pentru aprobarea și achiziționarea de vaccinuri împotriva noului coronavirus, 16 state UE, printre care și România, au renunţat la doze suplimentare de vaccin anti-Covid de la Moderna. Șeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban, Gergely Gulyás, a publicat un calendar de livrări de două pagini cu privire la acordul de achiziție încheiat de UE cu Moderna, după ce partidele de opoziție au acuzat guvernul că nu cumpără destule vaccinuri din Occident. Conform acestui document publicat de Gulyás, Polonia, România, Belgia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta au renunțat la doze suplimentare de Moderna. Potrivit lui Gergely Gulyás, guvernul Ungariei nu a cumpărat atât de multe doze de la Moderna pe cât ar fi putut pentru că acestea ar fi ajuns prea târziu în 2021. Acesta acuză compania farmaceutică americană că este prea lentă la capitolul livrări, scriind că respectarea efectivă a contractului „progresează mai rău” decât în calendarul inițial.
În prezent, Comisia Europeană are două contracte cu Moderna pentru un total de 460 de milioane de doze. Primul dintre acestea a asigurat țărilor din UE 80 de milioane de doze și a inclus opțiunea ca țările membre să achiziționeze încă 80 de milioane de doze. În februarie, Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna pentru alte 300 de milioane de doze însă, din păcate, comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care ar exista deja suficiente vaccinuri din alte surse, conform lui Gulyás.
“Calendarul arată că Portugalia, Austria și Croația au făcut comenzi mai mici pentru al doilea lot de doze Moderna. Germania și Danemarca au optat amândouă pentru doze suplimentare. Germania, care a comandat inițial 14 milioane de doze, a făcut o a doua comandă de peste 35 de milioane; Danemarca a făcut o a doua comandă de aproape 5 milioane, o creștere față de prima sa comandă de peste 1 milion. Calendarul, care nu este datat, pare să arate doar livrările din primul contract al UE, deci nu este clar dacă aceste țări au făcut comenzi atunci când Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie“, informează Protv.
În realitate, livrările Moderna către UE au fost mai mici pe tot parcursul lunii februarie, uneori până 25% mai puțin într-o săptămână. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Moderna „rămâne pe drumul cel bun” pentru a-și atinge obiectivele trimestriale.
Comments