top of page

15 milioane de oameni au primit deja prima doză de ser anti-coronavirus în Marea Britanie



Una dintre cele mai îndoliate țări din lume, din cauza pandemiei de coronavirus, Marea Britanie și-a atins cel mai îndrăzneț obiectiv de când a achiziționat milioane de doze de vaccin anti-Covid, reușind imunizarea a 15 milioane de oameni din categoriile cele mai vulnerabile. Potrivit autorităților britanice, au fost deja vaccinați cu prima doză dintr-un ser anti coronavirus milioane de oameni din categorii prioritare, cei trecuți de 70 de ani și cei foarte vulnerabili, în timp ce 537.000 de britanici au primit și a doua doză. „Trebuie să stăm permanent cu ochii pe cifre. Încă sunt prea mari, încă sunt peste 23 de mii de oameni în spitale, mai mulţi decât la vârful din aprilie. Încă mor oameni de COVID. Trebuie să fim prudenţi. Ce ne dorim noi este o redeschidere precaută, dar ireversibilă”, a declarat Boris Johnson, premierul britanic.

Amenințarea mutații britanici, a determinat autoritățile din Regatul Unit să introducă noi restricții pentru cei care se întorc din cele 33 de țări aflate pe lista roșie, considerate de risc ridicat. Pentru persoanele care vin din Portugalia, Brazilia sau Africa de Sud este obligatorie carantina de 10 zile la un hotel autorizat de guvern, pentru care vor plăti din propriul buzunar 1.750 de lire sterline.

„Nu vor fi permise nici ieșiri pentru fumat. Vor putea merge la sala de sport, dar numai dacă își dă acordul ecihipa de securitate și doar dacă hotelul are capacitatea de a asigura distanțarea”, a mărturisit Vincent Madden, direct al hotelurilor Arora. De altă parte, cei care refuză să își rezerve o cameră la hotel, riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lire sterline și chiar închisoarea, dacă ascund că au fost într-o țară aflată pe lista roșie. Mai mult, începând de astăzi, toate persoanele supuse măsurii de autoizolare sunt obligate să efectueze, suplimentar, în intervalul de 10 zile, două teste moleculare pentru depistarea infecției cu coronavirus. Conform MAE, primul test trebuie efectuat în a doua zi de la sosire, iar cel de-al doilea va fi efectuat în a opta zi de la sosire. „Costurile aferente testării sunt suportate de către persoanele în cauză, iar programarea pentru testare trebuie efectuată înaintea călătoriei. În situaţia în care unul dintre cele două teste este pozitiv, perioada de autoizolare se prelungeşte cu încă 10 zile de la momentul testării”, se arată în comunicat.

Între timp, discuțiile despre emiterea unui pașaport de vaccinare universal recunoscut devin din ce în ce mai intense. „Dacă eşti o ţară care nu primeşte decât persoane vaccinate, vrei să poţi avea încredere că cine se declară vaccinat chiar s-a vaccinat. Despre un asemenea certificat de vaccinare vorbim deja cu partenerii noştri internaţionali”, a declarat Matt Hancock, secretar de stat în ministerul britanic al Sănătății. Mai mult, conform ministrului de externe, Dominic Raab, „pașapoartele de vaccinare ar putea fi necesare pentru a merge la supermarket ori a avea acces în pub-uri”. Această declarație a stârnit foarte multe controverse în condițiile în care alți reprezentanți ai Guvernului spuseseră că pașapoartele de vaccinare vor fi utilizate pentru călătoriile britanicilor în străinătate.

Ideea ca pașapoartele de vaccinare să fie folosite în interiorul Regatului Unit este în curs de analiză. Este ceva care nu a fost exclus. Este în curs de examinare. Dar, bineînțeles, trebuie să faci acestă propunere funcțională. Modalitățile și mecanismele privind modul în care oamenii ar putea dovedi vaccinarea anti COVID-19 au fost analizate.Trebuie să știm că documentul prezentat este ceva pe care ne putem baza”, a spus Dominic Raab. La polul opus, formațiunea politică conservatoare a criticat afirmațiile acestuia, în contextul deselor luări de poziție cu privire la încălcarea drepturilor civile din cauza restricțiilor Covid. După declarația ministrului de externe, reprezentanții instituției au adus clarificări, spunând că oficialul britanic doar a răspuns unei „întrebări ipotetice”.

Între timp, în lume, bilanțul contaminărilor cu noul coronavirus a ajuns la aproape 109 milioane. Campaniile de vaccinare caută să imunizeze un număr cât mai mare de persoane însă, potrivit experților, vaccinurile anti coronavirus nu vor pune capăt pamdemiei dacă toate țările nu vor primi doze în mod rapid și echitabil.

„Ca urmare a acestui naţionalism al vaccinurilor, Covax, un mecanism ONU destinat distribuirii vaccinurilor anti-Covid către ţările defavorizate, s-ar putea confrunta cu o lipsă de doze timp de câţiva ani. Adevărul este că lumea are nevoie de mai multe doze de vaccinuri anti-COVID decât orice alt vaccin din Istorie pentru a putea imuniza suficienţi oameni pentru a se atinge imunizarea colectivă. Dacă vaccinurile nu sunt distribuite mai echitabil, ar putea trece ani înainte ca coronavirusul să se afle sub control la nivel global”, a declarat autorul principal al unei scrisori publicate în revista The Lancet, Olivier Wouters, de la London School of Economics and Political Science.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page